Afaceri de la Zero. Anca Mitulescu a trecut de la executări silite la educaţie şi a investit 350.000 euro în deschiderea a două grădiniţe sub numele Beautiful Minds

Autor: Miruna Diaconu 25.01.2023

Anul trecut, businessul a avut venituri de 5 milioane lei, iar pentru anul acesta este o estimată o creştere de 20%.

Perioada de concediu maternal i-a oferit şansa Ancăi Mitulescu, o antreprenoare din Bucureşti, să îşi deschidă propriul business. De la activitatea de executări silite, Anca Mitulescu a mizat pe o grădiniţă sub numele Beautiful Minds, care are la bază conceptul de educaţie alternativă Reggio Emilia.

Astăzi, sub numele de Beautiful Minds sunt deschise două grădiniţe în Bucureşti, însă businessul a fost deschis în 2017. O primă idee a apărut în urmă cu mai mulţi ani, când Anca Mitulescu a început să caute o grădiniţă pentru primul copil al său.

„Noi stăteam în zona de nord a Capitalei, mi se părea foarte simplu să găsesc o grădiniţă. Trebuia să fie simplu în Bucureşti să găseşti. Ştiam că ne dorim o grădiniţă unde copilul să aibă parte de alimentaţie sănătoasă, activităţi interesante şi oameni empatici. S-a dovedit a fi o mare provocare, s-au născut anumite frustrări pentru că nu am găsit ceea ce mi-am dorit“, povesteşte Anca Mitulescu.

De la o simplă discuţie cu o prietenă, care i-a prezentat conceptul educaţional alternativ Reggio, antreprenoarea a început să se documenteze şi să realizeze că acest tip de abordare era de fapt ceea ce căuta ea pentru propriul său copil. După naşterea celui de-al doilea copil, Anca Mitulescu a luat decizia de a deschide o grădiniţă care să se bazeze pe acest principiu de educaţie alternativă, care se concentrează în mare parte pe educaţia prin activităţile în natură.

„În 2017, am început cu un sediu mult mai mic, care se afla în cartierul în care locuiam noi. Investiţia iniţială a fost de 20.000 euro, însă era un loc foarte mic. În decurs de patru luni, toate locurile au fost ocupate şi aveam o listă foarte mare de aşteptare. La un an distanţă, am găsit o proprietate în zona Băneasa care ne-a plăcut foarte mult şi am mutat grădiniţa acolo“, explică ea.

În 2021, antreprenoarea a mai deschis o grădiniţă în zona Pipera, iar investiţia totală a ajuns la circa 350.000 euro.

Abordarea Reggio presupune foarte multe activităţi în natură, cu materiale naturale, iar în centru se află copilul.

„Credem că fiecare copil este diferit, are nevoi diferite, iar educatorul trebuie să fie un fin observator, să vadă la ce se pricepe copilul, să-l încurajeze. Grădiniţa nu reprezintă doar un spaţiu, ci copilăria, care nu trebuie să se petreacă între patru pereţi“, mai spune Anca Mitulescu.

În cele două grădiniţe sunt înscrişi circa 150 de copii, însă există în continuare o listă de aşteptare. Numărul angajaţilor este de circa 35 de persoane.

„Pentru anul acesta ne-am propus o creştere puţin mai lentă decât anul trecut, când am format cinci grupe. Anul acesta vom deschide două grupe. O să urmeze o perioadă de investiţii, amenajări, reamenajări. Vrem să ne ocupăm şi de o creştere a calităţii activităţilor pe care le desfăşurăm, ceea ce presupune un efort în plus pentru noi.“

Anul trecut, businessul a avut venituri de 5 milioane lei, iar pentru anul acesta este o estimată o creştere de 20%.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.