Probleme pentru Amazon: Angajaţii companiei din Marea Britanie anunţă o grevă de 24 de ore

Autor: Valeriu Dănilă 25.01.2023

Lucrătorii Amazon intră în grevă în Marea Britanie, într-o mişcare care marchează prima acţiune de grevă oficială din ţară pentru gigantul tehnologic din SUA, scrie CNBC.

Greva de 24 de ore a început miercuri, la un minut după miezul nopţii. Se aşteaptă ca munictorii să picheze în afara sediului companiei din Coventry, în centrul Angliei, pe tot parcursul zilei. Sindicatul GMB, care reprezintă lucrătorii implicaţi, a declarat că se aşteaptă ca sute de angajaţi să se prezinte la grevă.

Personalul este nemulţumit de o creştere a salariului cu 50 de pence (56 de cenţi SUA) pe oră, echivalent cu 5% şi mult sub inflaţie. Amazon a introdus majorarea salariilor vara trecută. Dar lucrătorii din depozit spun că nu reuşeşc să egaleze costul în creştere al vieţii. Ei vor ca gigantul tehnologic să plătească minim 15 GBP pe oră.

Vor, de asemenea, condiţii de muncă mai bune. Lucrătorii Amazon s-au plâns de orele lungi de lucru, precum şi de monitorizarea agresivă, amplificată de tehnologie, a angajaţilor.

Un purtător de cuvânt a companiei Amazon a declarat pentru CNBC că personalul implicat reprezintă „doar o fracţiune de 1% din angajaţii noştri din Marea Britanie”. Purtătorul de cuvânt a spus că salariul pentru angajaţii din depozitul Amazon din Marea Britanie a crescut cu 29% din 2018 şi a subliniat o plată unică de 500 de lire sterline făcută personalului pentru a ajuta la temperarea crizei costului vieţii.

Acţiunea de miercuri împotriva companiei este prima grevă mandatată legal care a avut loc în Regatul Unit. Personalul Amazon din Marea Britanie a întrerupt, anterior, munca spontan în august şi în Vinerea Neagră din noiembrie.

Acţiunea de miercuri în Regatul Unit vine în timp ce Amazon concediază mii de oameni în întreaga lume. Compania a început să concedieze 18.000 de lucrători săptămâna trecută în încercarea de a reduce o parte din expansiunea pe care a întreprins-o în perioada Covid-19 şi de a se pregăti pentru o posibilă recesiune în 2023.

Amazon a fost mult timp criticat pentru problemele de muncă, compania fiind adesea acuzată de condiţii proaste de lucru în depozitele şi încercarea de a stopa dorinţa angajaţilor de a se sindicaliza. În aprilie, personalul de la depozitul companiei Staten Island din New York a devenit primul grup din SUA care a votat în favoarea aderării la un sindicat.