Inflaţia din Australia continuă să crească, depăşind noi recorduri istorice: A atins 7,8% în T3 2022, maximul ultimilor 32 de ani

Autor: Valeriu Dănilă 25.01.2023

Inflaţia din Australia a atins un nou maxim al ultimilor 32 de ani de 7,8% în ultimul trimestru al anului 2022, crescând la cel mai abrupt ritm din martie 1990, scrie CNBC.

Creşterea inflaţiei a fost susţinută de preţuri mai mari la alimente, combustibili şi construcţii pentru rezidenţialele noi, potrivit Biroului Australian de Statistică.

Preţurile au crescut cel mai mult pentru costurile legate de călătoriile interne şi internaţionale, care au crescut cu 13,3%, respectiv 7,6%.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră că indicele preţurilor de consum al trimestrului va creşte cu 7,5%, mai puţin decât estimarea Băncii centrale a Australiei de 8%. Preţurile mărfurilor au crescut cu 9,5%, o imprimare mai puţin dramatică decât cea de 9,6% din trimestrul precedent.

Acţiunile băncilor listate în Australia au avut câştigurile anterioare taiate imediat după publicarea raportului, inclusiv Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Group şi National Australia Bank, pe fondul temerilor că banca centrală nu va întrerupe creşterea ratelor dobânzilor.