Opinie Filip&Company: ChatGPT – între instrument valoros şi nebuloasă juridică. Care sunt implicaţiile juridice pe care le presupune utilizarea lui

Ziarul Financiar 25.01.2023

 

  1. Introducere privind ChatGPT

Au fost scrise multe cărţi şi create la fel de multe filme care au încercat să prezinte cum va arata viitorul, însă suntem mult mai aproape de a îl cunoaşte, odată cu apariţia inteligenţei artificiale şi, mai precis, a inteligenţei artificiale generative. Inteligenţa artificială generativă reprezintă un tip de inteligenţă artificială care poate genera conţinut nou, spre deosebire de sistemele care doar analizează sau acţionează în mod static pe baza unui set de date existent.

Un astfel de sistem de inteligenţă artificială generativă este ChatGPT care, încă de la lansare, a captat atenţia întregii lumi, reţelele de socializare şi spaţiul online fiind inundate cu capturi de ecran, opinii, clipuri video despre cele mai interesante, ciudate ori amuzante conversaţii ale oamenilor cu ChatGPT.

Ne-am propus să analizăm mai jos, pe scurt, implicaţiile juridice pe care le presupune utilizarea ChatGPT, însă nu înainte de a prezenta ce este şi cum funcţionează acesta.

  1.  Ce este şi cum poate fi utilizat ChatGPT?

ChatGPT reprezintă un chatbot, respectiv o interfaţă de comunicare, dezvoltat de laboratorul de cercetare a inteligenţei artificiale OpenAI si care este capabil să răspundă solicitărilor utilizatorilor într-un mod conversaţional, având capacitatea de a genera un text asemănător cu cel generat de oameni pe baza contextului conversaţiei. Spre deosebire de alte programe software de tip chatbot, care sunt limitate la o serie de răspunsuri predeterminate, ChatGPT poate genera răspunsuri în mod spontan, permiţându-i angajarea în conversaţii dinamice şi variate. Astfel, ChatGPT poate fi utilizat pentru o multitudine de scopuri, de la redactarea rezumatului unei cărţi sau compunerea unei melodii (pe baza unei serii de cuvinte indicate de utilizator), până la conversia unui fragment de cod sursă dintr-un limbaj de programare în altul.

  1. Poate fi conţinutul generat de ChatGPT utilizat?

Luând în considerare scopurile diverse şi capacitatea de a genera de cele mai multe ori un text asemănător cu cel uman, utilitatea ChatGPT, chiar şi la nivel de prototip pentru o astfel de tehnologie, este de necontestat. Cu toate acestea, se pune întrebarea în ce măsură conţinutul generat de ChatGPT poate fi utilizat în mod legal, dat fiind faptul că acesta foloseşte pentru generarea răspunsurilor şi informaţii şi documente cu privire la care anumite persoane deţin drepturi de proprietate intelectuală.

  1. Implicaţii juridice în planul drepturilor de proprietate intelectuală asupra conţinutului utilizat de ChatGPT

       Riscul încălcării drepturilor de autor

O parte din informaţiile şi documentele stocate în baza de date a ChatGPT şi utilizate pentru „antrenarea” şi mai departe generarea răspunsurilor la solicitările adresate de utilizatori fac obiectul drepturilor de autor, fiind protejate, cel puţin din perspectiva legislaţiei aplicabile la nivel european, împotriva oricărei utilizări neautorizate, cum ar fi reproducerea operei sau realizarea de opere derivate pe baza operei protejate.

Mai mult, având în vedere informaţiile şi documentele utilizate de ChatGPT, răspunsul generat va conţine, de la caz la caz, proporţii diferite de material protejat prin drepturi de autor, astfel că orice utilizare a răspunsului generat ar putea fi calificată drept o încălcare a drepturilor titularului informaţiilor şi documentelor utilizate în acest proces.

                Limitele exercitării drepturilor de autor si doctrina fair use

Referitor la utilizarea informaţiilor şi documentelor de către ChatGPT, la nivel european, printre altele, sunt relevante prevederile Directivei privind Dreptul de Autor pe Piaţa Unică Digitală, care reglementează cu titlu general o limitare privind exercitarea drepturilor de autor pentru „reproducerile şi extragerile din opere şi din alte obiecte protejate accesibile în mod legal în scopul extragerii textului si a datelor”. Cu alte cuvinte, titularii drepturilor de autor nu se pot opune utilizării informaţiilor sau documentelor ce sunt accesibile ChatGPT în mod legal în scopul extragerii textului şi a datelor. Cu toate acestea, excepţia este aplicabilă doar atât timp cât utilizarea operelor şi a altor obiecte protejate nu a fost rezervată în mod expres de către titularii de drepturi de autor. Astfel, titularii drepturilor pot interzice într-un mod eficient reproducerile şi extragerile datelor prin diverse modalităţi, cum ar fi reglementarea acestui aspect în termenii şi condiţiile unui website ori utilizarea unui protocol de excludere a roboţilor de la utilizare.

Similar pentru ipoteza conţinutului generat de ChatGPT, în lipsa aplicării unei excepţii sau limitări a exercitării drepturilor de autor, utilizatorul se poate expune consecinţelor încălcării drepturilor de autor.

  1. Regimul juridic al conţinutului generat de ChatGPT

 

Poate fi conţinutul generat de un sistem de inteligenţă artificială subiectul drepturilor de autor?

În Europa, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a reţinut în mod constant faptul că dreptul de autor „nu se poate aplica decât în cazul unui obiect care este original, fiind o creaţie intelectuală proprie a autorului său” ( a se vedea în special decizia CJUE în cauza de referinţă Infopaq”).

Astfel, în mod constant a fost considerat faptul că o operă poate fi apreciată ca fiind originală doar în măsura în care aceasta reflectă personalitatea autorului său, rezultând astfel că pentru a putea beneficia de protecţia conferită de drepturile de autor opera trebuie să reprezinte creaţia unui autor uman.

De asemenea, în SUA, Oficiul privind Drepturile de Autor precum şi instanţele din Australia au declarat expres că o opera poate fi protejată prin drepturi de autor doar dacă este creată de o fiinţă umană.

Într-o altă abordare, astfel cum a fost prezentat în cadrul articolului „Artificial intelligence and copyright” – publicat în cadrul WIPO Magazine, există o serie de state precum India, Irlanda sau Marea Britanie care recunosc şi atribuie drepturi de autor asupra operelor generate cu ajutorul computerelor programatorilor ori persoanelor care au efectuat aranjamentele necesare creării operei.

Cine deţine drepturile de autor asupra conţinutului generat de un sistem de inteligenţă artificială?

La nivelul Uniunii Europene, având în vedere cadrul legal aplicabil şi deciziile CJUE, în lipsa recunoaşterii drepturilor de autor asupra conţinutului generat de un sistem de inteligenţă artificială, subiectul privind titularul acestor drepturi este lipsit de interes.

Luând în considerare avansul tehnologic şi evoluţia sistemelor de inteligenţă artificială, rămâne de văzut dacă va fi schimbată paradigma în ceea ce priveşte operele create cu o intervenţie umană minimă ori chiar fără o astfel de intervenţie.

Până atunci, este interesant de observat că ChatGPT a fost deja creditat drept co-autor în legătură cu o serie de articole de factură ştiinţifică, deşi pare că editorii sunt în general de acord că ChatGPT nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi considerat autor dar consideră ca necesară evidenţierea faptului că inteligenţa artificială a contribuit la redactarea articolelor.

Dar ce spune ChatGPT despre utilizarea propriului conţinut?

Potrivit articolului „ChatGPT – legal challenges, legal opportunities” scris de avocaţii de la Fieldfisher, întrebat dacă conţinutul său poate fi utilizat în mod legal în scopuri comerciale, ChatGPT a răspuns destul de evaziv în sensul în care „în general este legală folosirea conţinutului produs de ChatGPT în scopuri comerciale, cu condiţia de a avea acordurile si licenţele corespunzătoare. [...]. Dacă vreţi să folosiţi conţinutul generat de ChatGPT în scopuri comerciale este posibil să fie necesar să obţineţi o licenţă de la  OpenAI sau de la titularii de drepturi relevanţi, în funcţie de circumstanţele specifice ale utilizării.”

Răspunsul ChatGPT pune deci întreaga răspundere privind stabilirea condiţiilor în care conţinutul generat poate fi utilizat în mod legal de utilizatori pe umerii acestora din urmă. 

L-am fi întrebat şi noi acelaşi lucru, ca să verificăm răspunsul, dar la momentul scrierii acestui articol ChatGPT este prea popular ca să ne răspundă...

Potrivit termenilor şi condiţiilor de utilizare a produselor şi serviciilor OpenAI, în măsura permisă de lege, drepturile deţinute de OpenAI asupra conţinutului generat folosind, printre altele, ChatGPT, sunt cedate în mod integral utilizatorilor, însă OpenAI îşi rezerva dreptul de a utiliza în continuare atât conţinutul generat cât şi conţinutul introdus de utilizator, printre altele pentru a îşi menţine şi furniza serviciile.  Aceiaşi termeni şi condiţii prevăd, de asemenea, în mod expres faptul că utilizatorul este responsabil atât pentru conţinutul generat de ChatGPT cât şi pentru conţinutul introdus de utilizator, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea faptului că aceste conţinuturi nu încalcă nicio lege aplicabilă.

  1. Concluzii

ChatGPT reprezintă dovada clară a evoluţiei inteligenţei artificiale şi, în ciuda limitărilor şi preocupărilor formulate în legătură cu acesta, reprezintă fără doar şi poate viitorul în domeniul tehnologiei.

Având în vedere rapiditatea cu care aceste sisteme se dezvoltă şi faptul că modalitatea în care inteligenţa artificială este abordată va defini modul în care vom trai şi ne vom desfăşura activitatea, este crucial ca organismele competente şi autorităţile legislative să adreseze acest subiect într-un mod responsabil şi care să ofere în timp util măsuri de protecţie adecvate şi claritate în ce priveşte regimul juridic aplicabil.

Autori:  Monica Stătescu (partener), Marius Gheldiu (associate)