România a semnat un acord cu BCE pentru a coopera în materie de supraveghere bancară şi schimburi de informaţii. În joc sunt şi alte cinci state. ”Băncile care au operaţiuni în mai multe ţări trebuie supraveghate mai bine”

Autor: Roxana Rosu 25.01.2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un memorandum cu autorităţile bancare din şase state membre UE, inclusiv România, pentru a consolida cooperarea în materie de supraveghere prin partajarea de informaţii.

În afară de România, documentul a mai fost semnat de Cehia, Danemarca, Polonia, Suedia şi Ungaria.

Potrivit BNR, acordul urmăreşte să intensifice în continuare cooperarea în materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul relaţiilor de cooperare deja solide dintre BCE şi statele membre UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, dezvoltate prin activitatea desfăşurată de Autoritatea bancară europeană.

Memorandumul asigură un cadru prin intermediul căruia statele membre vor face periodic schimb de informaţii cu privire la teme şi aspecte din sfera supravegherii care vizează instituţiile transfrontaliere supravegheate, precum şi la metodologii, abordări şi priorităţi aferente acestui domeniu.

Totodată, Memorandumul încurajează BCE şi autorităţile responsabile din statele membre să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care pot fi relevante pentru atribuţiile altei autorităţi, ceea ce va putea contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe pieţele bancare europene în perioadele de criză.

BCE doreşte să consolideze cooperarea cu autorităţile naţionale competente (ANC) ale statelor membre care nu participă la supravegherea bancară europeană deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt strâns interconectate. Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în statele membre respective sau expuneri semnificative din credite faţă de acestea şi îşi desfăşoară o mare parte din activităţi în ţările respective.

La rândul lor, unele instituţii cu sediul în statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană au o prezenţă semnificativă în jurisdicţiile aflate sub supravegherea bancară europeană.