Armata ungară este decimată: Viktor Orban a semnat decretul prin care sute de generali şi lideri ai armatei, cu vechime şi experienţă NATO, vor fi demişi sub pretextul promovării ”unei noi generaţii de lideri”

Autor: Ştefan Stan 25.01.2023

Ministrul ungar al Apărării a anunţat că este în curs de desfăşurare o revizuire a cadrelor militare de rang înalt, pe care a numit-o necesară pentru a deschide calea ”unei noi generaţii de lideri”, scrie Bloomberg.

Momentul în care au avut loc aceste schimbări - în condiţiile în care războiul continuă în Ucraina vecină - a stârnit critici din partea rândurilor opoziţiei, care consideră că este o încercare de a remodela conducerea militară de vârf în una mai loială premierului Viktor Orban, care a petrecut peste un deceniu consolidând puterea.

Ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a declarat că scopul este de a face loc soldaţilor mai tineri, cu experienţă internaţională şi cunoştinţe lingvistice, pentru a urca în grad. Aceştia vor fi mai bine plasaţi pentru a supraveghea extinderea forţelor armate, în timp ce Ungaria îşi accelerează planurile de modernizare militară pe fondul conflictului regional, a spus el.

"Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului", a declarat Szalay-Bobrovniczky pentru Inforadio într-un interviu difuzat marţi. El a refuzat să precizeze câte cadre superioare vor fi concediate, adăugând că toţi cei afectaţi de reduceri au fost notificaţi până acum şi că înlocuitorii vor fi în funcţie luna viitoare.

Orban a semnat săptămâna trecută un decret prin care a relaxat regulile de concediere a soldaţilor cu experienţă. Cei care au servit cel puţin 25 de ani şi au împlinit 45 de ani pot fi concediaţi cu o perioadă de preaviz de doar două luni, potrivit noii reguli.

Între 100 şi 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, ar fi fost demişi în cadrul revizuirii, un număr care ar putea continua să crească, a raportat site-ul de ştiri Telex la 22 ianuarie, fără a preciza de unde a obţinut informaţia.

Ministerul Apărării a refuzat să răspundă la întrebările trimise prin e-mail de Bloomberg News cu privire la dimensiunea şi scopul schimbărilor.

Cei afectaţi au format "coloana vertebrală" a armatei ungare, care au experienţă militară în cadrul NATO, a declarat Agnes Vadai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării şi membru al partidului de opoziţie DK, pentru televiziunea ATV, la 19 ianuarie.

Ministrul apărării a declarat că mutările nu vor afecta capacităţile militare ale naţiunii, poziţia sa în NATO sau loialitatea faţă de alianţă.

"Ungaria este un membru angajat şi apreciat al NATO", a declarat el pentru Inforadio. "Ungaria are performanţe bune într-o serie de domenii în cadrul NATO şi acest lucru este recunoscut la toate forumurile".