Acţiunile giganţilor bancari americani Morgan Stanley şi Wells Fargo, pierdere de peste 10% din cauza unei erori din sistemul bursei din New York

Autor: Eduard Ivanovici 25.01.2023

O eroare din sistemul bursei de valori din New York (NYSE) a generat scăderi puternice pe acţiunile unor blue chip-uri precum Morgan Stanley şi Wells Fargo, provocând haos de-a lungul pieţei de capital din Statele Unite.

O listă publicată de NYSE arată că peste 250 de acţiuni au fost afectate de respectiva eroare, care a tras în jos preţurile imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 24 ianuarie, potrivit Business Insider.

De exemplu, acţiunile Morgan Stanley au închis luni la 97,13 dolari pe unitate, însă au coborât cu circa 13% la 84,93 dolari la startul sesiunii de marţi. Wells Fargo, alt gigant bancar, s-a prăbuşit marţi cu 15% la 38,1 dolari. Compania închisese luni seara la 45,03 dolari pe acţiune. Pe de altă parte, lanţul de supermarketuri Walmart a avut un plus de 12%, de la 142,6 dolari la 160 dolari.

Totuşi, cei trei giganţi au terminat sesiunea de trading cu evoluţii normale, preţurile reuşind să îşi revină între timp.

Tranzacţiile cu acţiunile menţionate au fost oprite aproape imediat după apariţia problemei, fiind reluate în timp de 15 minute. Alte nume mari care au fost afectate sunt ExxonMobil, McDonalds şi 3M.

NYSE a atribuit schimbările bruşte ale preţurilor unei „probleme de sistem”. Operatorul bursier a explicat că nu a desfăşurat „licitaţii de deschidere” pentru acţiunile afectate. Procesul, bazat pe cerere şi ofertă, foloseşte un computer pentru a determina preţul de deschidere al activelor.

„Evenimentele de acest gen sunt extrem de rare (...) Am încheiat ziua cu o dinamică normală (minus 0,07% pe S&P 500 – n.r.) şi ne aşteptăm la o deschidere obişnuită miercuri”, spune Michael Blaugrund, COO al NYSE.