Costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente a crescut cu aproape 40% pentru un bucureştean într-un an şi trei luni

Autor: Florentina Niţu 29.01.2023

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 a fost de 16,4% Demersul ZF, de analiză a preţului pe baza Monitorului Preţurilor, este unul jurnalistic care îşi propune să vadă impactul real al creşterii preţurilor în magazine, la cele mai cunoscute branduri, fiind practic un index al modului în care se vede inflaţia în viaţa de zi cu zi a consumatorilor.

În prima parte a lunii octombrie din 2021, costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente de la unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, în Bucureşti, era în jur de 80 de lei, iar în prima parte a lunii ianuarie a acestui an, costul aceluiaş coş de cumpărături este aproximativ 110 lei în retailul modern, conform calculelor ZF pe baza datelor din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei.

Practic, în mai puţin de un an şi jumă­tate, un bucureştean a avut o creştere de aproape 40% la acelaşi coş de cumpărături. Spre comparaţie, salariul mediu net lunar la nivel naţional în octombrie 2021 era 3.544 de lei, iar în luna noiembrie a anului 2022, ultima pentru care există date disponibile, ajunsese la 4.141 de lei, având o creştere de 17%. În Bucureşti, arată datele de la Institutului Naţional de Statistică.