Cât costă sănătatea? Preţurile în clinicile private ţin pasul cu scumpirile din magazine: costul consultaţiilor a crescut cu 10-30% într-un an. Un consult la un doctor profesor universitar ajunge la 100 de euro

Autor: Georgiana Mihalache 29.01.2023

♦ O consultaţie costă între 250 şi 350 de lei. În cazul profesorilor universitari, consultaţia ajunge şi la 400-500 lei (100 de euro) ♦ Alături de creşterile de preţuri la utilităţi, alimente, şi în sănătatea privată preţurile au crescut cu 10-30% în decurs de un an ♦ Doar Regina Maria, Medicover şi Spitalul Sf. Constantin au răspuns întrebărilor ZF privind creşterea preţurilor la consultaţii. ZF a mai trimis întrebări şi către MedLife şi Gral, care nu au răspuns până la închiderea ediţiei.

Pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar la începutul lui 2023 faţă de 2022, după ce operatorii privaţi au mărit preţurile consultaţiilor sau al investigaţiilor cu procente cuprinse între 10% şi 30%, din datele ZF de la companii şi de la pacienţi care au făcut aceeaşi investigaţie în ani diferiţi.

Nu toţi jucătorii exprimă clar în procente cât este creşterea de preţ la consultaţii simple, care durează în general 15-20 de minute şi medicii fac o anamneză pacientului pentru a determina ulterior ce investigaţii suplimentare are nevoie. Totuşi, operatorii medicali spun că au fost nevoiţi să crească preţurile pentru a se alinia contextului economic.

Ce implică o consultaţie? Constantin M., un pacient de 67 de ani, a fost în 2022 la un consult ortopedic în clinica Centrokinetic din Capitală, iar după o discuţie de

10 minute, medicul a stabilit că este nevoie de RMN. Costul plătit de pacient? În total, 850 de lei, dintre care 300 de lei consultaţia şi 550 de lei investigaţia RMN.