Efectele City Insurance în piaţa RCA. Subscrierile RCA cresc cu peste 50% în condiţiile în care numărul contractelor a scăzut, în timp ce prima medie a ajuns cu 71% mai mare

Autor: Mircea Nica 29.01.2023

♦ Un an şi patru luni după anunţul ASF privind falimentul City Insurance a adus preţuri la poliţele RCA duble sau triple, contribuţiile asigurătorilor la FGA au crescut de două ori în ultimul an, în timp ce în continuare nimeni nu a fost tras la răspundere ♦ Dosarul City Insurance nu pare a fi o prioritate pentru nimeni, iar cetăţeanul român se trezeşte la fiecare reînnoire a poliţei că plăteşte din ce în ce mai mult.

Falimentul City Insurance, cea mai mare prăbuşire a unei companii de asigurări din istoria României, îşi arată în continuare din lungimea colţilor la un an şi patru luni de la anunţul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind promovarea cererii de intrare în faliment a companiei.

Din data de 17 septembrie 2021 până în prezent, piaţa RCA a consemnat creşteri spectaculoase ale volumului de prime brute subscrise, iar din cauza unei dependenţe accentuate a întregii pieţe pe zona RCA, acest lucru a propulsat întreaga piaţă la un nivel record în fiecare trimestru din anul trecut. Dar cum arată de fapt această situaţie văzută prin ochii cetăţeanului şi care este efectul acestui faliment pe care îl vom resimţi în continuare?

Deşi evoluţia pieţei RCA în ceea ce priveşte subscrierile a fost la un nivel semnificativ, numărul de contracte încheiate s-a înjumătăţit în primele nouă luni din 2022 faţă de perioada similară a anului 2021. În acelaşi timp, preţul poliţelor RCA a crescut de la simplu la dublu, chiar triplu după ce principalul jucător pe zona RCA, City Insurance, s-a prăbuşit. Ulterior, contribuţiile asigură­torilor la Fondul de Garantare a Asigu­raţilor (FGA) a crescut de la 1% pe zona asigurărilor generale la 2,5%, iar începând cu ianuarie 2023 contribuţiile au crescut la 4%, însemnând o presiune şi mai mare pe asigurători, care se va reflecta în final în preţul poliţelor.