Gen Z. Cea mai mare problemă a României. Ponderea Gen Z, categoria-cheie pentru orice angajator, este la un minim istoric. „Pe termen lung, situaţia va fi catastrofală“

Autor: Roxana Petrescu 29.01.2023

Dincolo de faptul că sunt din ce în ce mai puţini, tinerii din Gen Z au şi un cu totul alt comportament la locul de muncă, reuşita în cazul lor venind odată cu împlinirea unor pasiuni sau ţeluri individuale, care pot să nu coincidă cu cele ale angajatorului şi care nu au legătură cu viaţa de familie.

Datele provizorii ale Recensământului Populaţiei din 2022, publicate la finalul anului trecut de reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, au arătat că România are o populaţie rezidentă de 19,05 milioane de locuitori, cu 1,1 milioane locuitori mai puţin decât în 2011, când a avut loc ultimul recensământ. Dar unul dintre cele mai alarmante lucruri legate de evoluţia demografică a României este scăderea semnificativă a categoriei de vârstă 15-24 de ani, aceasta fijnd una dintre cele mai interesante grupe de vârstă pentru angajatori. ZF a comparat datele publice de la INS pentru a vedea cum a evoluat ponderea acestei cohorte de-a lungul anilor, iar rezutatele dau puţine motive de bucurie. De exemplu, la nivelul anului 1930 grupa de vârstă 15-24 de ani avea o pondere de circa 21% în totalul populaţiei. În 2021, ponderea Gen Z în totalul populaţiei a ajuns la numai 10,5%.