Colliers: Anul 2023 va fi probabil o perioadă de reechilibrare pe segmentul investiţiilor imobiliare, după recordurile din 2022; segmentul logistic şi industrial rămâne cel mai dinamic

Autor: Roxana Rosu 26.01.2023

Anul 2023 va fi probabil o perioadă de reechilibrare pe segmentul investiţiilor imobiliare, după recordurile din 2022, segmentul logistic şi industrial fiind în continuare cel mai dinamic, sunt de părere consultanţii Colliers.

În acelaşi timp, 2023 ar putea fi dominat şi de mult zgomot politic, având în vedere alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare din 2024, care ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia românească are nevoie pentru a rămâne competitivă pe termen lung.

La nivel macro, economia României pare să fie poziţionată decent la începutul anului 2023 şi nu se întrevede nicio recesiune în clipa de faţă. În plus, având în vedere că numărul de angajaţi se află la un nivel maxim de mai bine de două decenii, iar companiile continuă să se extindă, cheltuielile de consum ar trebui să rămână stabile, întrucât o piaţă a forţei de muncă cu o ofertă limitată ar trebui să stimuleze creşterea salariilor, se arată în analiza Colliers.

Top 10 predicţii pentru piaţa imobiliară din România în 2023:

Politica va fi în centrul atenţiei în acest an. Anul 2024 va fi destul de plin de evenimente pentru România, deoarece ţara noastră va avea patru tipuri de alegeri diferite, iar consultanţii Colliers se aşteaptă ca impulsul de a continua reformele semnificative, în special cele pe partea fiscală, să scadă, politicienii urmând să încerce mai degrabă să ademenească alegătorii cu promisiuni şi potenţiale măsuri populiste. Acest lucru este deosebit de relevant pe termen mediu, deoarece ajutorul financiar al UE post-pandemie este semnificativ, dar este condiţionat de adoptarea anumitor reforme.