Premierul Nicolae Ciucă: Creşterea PIB-ului din anul 2022 este egală cu valoarea PIB în anul 2002

Autor: Laura Buciu 26.01.2023

Creşterea Produsului Intern Brut în anul 2022 este egală cu valoarea PIB-ului din anul 2002, adică de aproximativ 50 de miliarde de euro, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă, citând datele Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Creşterea PIB-ului este una semnificativă şi doresc să subliniez că în comparaţie cu anul 2021 avem o creştere în valoare nominală a PIB-ului de aproximativ 50 de miliarde de euro. Mai exact, 49 de miliarde de euro. Este o creştere semnificativă. Uitându-mă pe cifre, creşterea din anul 2022 este egală cu valoarea PIB în anul 2002”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, chiar şi în condiţiile de criză, s-a reuşit ca de la o estimare de aproximativ 1.396 de miliarde de euro să se realizeze 1.427 de miliarde.

„Practic şi estimarea a fost depăşită cu aproximativ 8,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că a existat o activitate susţinută la nivelul fiecărui minister. A existat o activitate susţinută la nivelul economiei româneşti. Aici doresc să mulţumesc public tuturor celor cu care am avut dialog şi celor cu care am găsit soluţii astfel încât să putem să ne asigurăm că investiţiile redobândesc rolul prioritar în agenda guvernamentală şi iată avem această creştere de 49 de miliarde de euro, care ne asigură că avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul antreprenorial din România, să îi acordăm tot ceea ce este necesar să se poată profila cât mai bine în ţară şi pe piaţa externă. Şi de asemenea, este important să subliniem că atât timp cât putem să acumulăm mai mulţi bani de la bugetul de stat avem posibilitatea şi garanţia că putem să ne îndeplinim toate angajamentele şi obiectivele guvernamentale, putem să ne asigurăm că vom continua măsurile de sprijin pentru populaţia vulnerabilă a României, că vom putea continua să creştem locurile de muncă şi putem să ne asigurăm că vom menţine această coordonare directă cu mediul de afaceri, cu antreprenorii români, indiferent de dimensiune, astfel încât să avem certitudinea că le punem la dispoziţie predictibilitatea şi credibilitatea necesare să continue să investească, să se dezvolte şi să facem în aşa fel încât capitalul românesc să poată să dobândească mai multă consistenţă, să crească şi să devină un competitor de acelaşi nivel, la aceleaşi standarde cu antreprenorii şi investitorii străini”, a spus Ciucă.

Acesta a precizat că recunoaşte şi rolul pe care investiţiile străine le-au avut în economia românească în 2022, dar şi partea de eficienţă în absorbţia fondurilor europene.

„Reiterez valoarea de 11,3 miliarde de euro care au intrat în ţară anul trecut, care de asemenea au avut o contribuţie substanţială la această creştere economică în anul 2022. Vreau să subliniez că procentul creşterii reale a PIB-ului este de 4,9. Ultima estimare era de 4,6%”, a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, pentru anul 2023 sunt date pozitive: economia României are o prognoză favorabilă în care se estimează că o creştere de 2,8%.