ZF Tech Day. Eugen Schwab, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă şi analiză PAC: Marile companii tech renunţă acum la oamenii pe care nu îi consideră potriviţi pentru următorul ciclu de creştere. Chiar dacă sunt mii de oameni afectaţi, de fapt este doar o mică ajustare

Autor: Adrian Seceleanu 27.01.2023

„În România nu este un impact masiv, dar vedem filiale din România ale companiilor globale care fie au stopat sau cel puţin încetinit foarte mult angajările, fie au început inclusiv să să dea afară o parte din oameni“.

Valul de concedieri realizat de marile companii de tehnologie, în special cele americane - precum Amazon, Microsoft sau Google, nu ar trebui să genereze panică pentru că numărul efectiv de oameni care îşi pierd locurile de muncă, chiar dacă este de ordinul miilor sau zecilor de mii, este totuşi mic raportat la efectivul total şi nu reprezintă o premieră pentru industrie, asemenea acţiuni loc având şi în trecut în perioade similare în care economia a fost sub presiune.

„Mai toate companiile mari şi foarte mari de tehnologie au şi întotdeauna au avut un aşa numit «buffer», o zonă cu un număr de 10-12-15 % dintre angajaţi, care nu sunt neapărat consideraţi de companii printre cei mai eficienţi, printre cei mai utili, printre cei mai valoroşi şi, foarte important, printre cei mai pregătiţi şi potriviţi pentru următorul ciclu de dezvoltare. Iar acum, în contextul actual şi mai ales şi în contextul discuţiilor şi chiar recomandărilor cumva directe sau indirecte din partea special a băncilor centrale şi celor care duc această politică fiscală şi financiară împotriva inflaţiei s-a considerat cumva că este momentul să se facă aceste le-aş numi eu mici ajustări de personal, chiar dacă vorbim de mii de oameni. Este vorba de mii de oameni în contextul unor companii cu zeci, sute de mii de angajaţi. Deci este o mică ajustare“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Eugen Schwab, vicepreşedinte pentru cercetare şi pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul companiei de consultanţă şi analiză Pierre Audoin Consultants (PAC). El a adăugat că valul de concedieri ar putea continua în acest an. „E posibil să nu fie singura, să nu fie ultima, e posibil să mai urmeze una undeva peste 9 luni un an şi este o  ajustare care nu înseamnă nici panică, nici neapărat o recesiune a sectorului, ci o reaşezare a resurselor.(…) Părerea mea e că sunt restructurări mult mai importante în procent, la companii mult mai puţin vizibile decât cele despre care se vorbeşte cel mai mult, însă cu totul global aceste restructurări nu reprezintă un  număr alarmant“.

Practic, marile companii de IT fac ajustări după explozia din perioada pandemiei, consideră Schwab. „În ultimii 3 ani în care au fost nişte sume uriaşe de de bani, care au inundat practic pieţele internaţionale şi care au creat o dinamică neobişnuită în contextul respectiv, au fost făcute şi foarte multe angajări care nu erau neapărat strict necesare, ca să le numesc aşa, sau care nu erau neapărat toate aliniate cu o strategie.“

Restructurările au început să atingă şi industria de software şi de IT din România, dar impactul nu este unul „masiv“. „România este parte din aceste acţiuni.“

„Deja vedem companii din România, filiale din România ale companiilor globale care fie au stopat sau cel puţin încetinit foarte mult angajările, fie au început inclusiv să  dea afară o parte  din oameni, angajaţii pe care îi aveau, să spunem, până acum 3-6 luni. (…) Dar nu, nu vedem  un impact masiv. Nu vedem în momentul de faţă mai mult decât o decelerare, o  scădere a creşterii. Nu vedem nici pe partea de centre de servicii, nu vedem o mişcare dramatică în valoare, în cifră de afaceri, venituri generate, nu vedem o scădere“, a mai spus Eugen Schwab.