ZF Digital Summit 2022. Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România: În următorii şapte ani, vor fi necesare investiţii de circa 2 mld. euro în spectrul şi infrastructura 5G

Autor: Alexandra Cepăreanu 27.01.2023

♦ „Trebuie să ne asigurăm că lansăm tehnologia 5G într-un mod conform cu normele de securitate şi acest lucru are anumite implicaţii, faptul că trebuie să schimbăm mult din echipamentul existent.“

Infrastructura 5G naţională va avea nevoie de investiţii de aproximativ 2 miliarde de euro în următorii şapte ani, a spus în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022, care a avut loc în noiembrie 2022, Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii fixe şi mobile şi una dintre cele mai mari companii din economie.

„În următorii şapte ani, dacă ajungem la reţele la capacităţile depline ale tehnologiei 5G, estimăm că la nivel de industrie va trebui să investim circa 2 mld. euro în piaţă, ca investiţie în spectru şi infrastructură. Este o estimare brută, dar ne vom uita probabil la o creştere de 50% pe an a capitalului necesar pe operator. Acest lucru este legat şi de obligaţia de a respecta noua lege 5G, deci pe măsură ce lansăm tehnologia 5G trebuie să ne asigurăm că o lansăm într-un mod conform cu securitatea şi acest lucru are anumite implicaţii, faptul că trebuie să schimbăm mult din echipamentul existent“, a spus Achilleas Kanaris.

El a explicat că fondurile europene existente pe care le pot accesa operatorii pentru dezvoltarea infrastructurii reţelei 5G sunt reduse.