Business sportiv. Valea Prahovei şi Poiana Braşov atrag turiştii din Bucureşti, în timp ce Straja primeşte turişti din Timişoara, Arad, dar şi din Oltenia, iar la Păltiniş ajung din toată ţara

Autor: Mirabela Tiron 27.01.2023

Pârtiile de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov sunt luate cu asalt în vacanţe de turiştii din Bucureşti, în principal, în timp ce pe pârtiile din Vatra Dornei vin turişti din Iaşi, Bacău, Galaţi. Pe de altă parte, staţiunea de schi Straja atrage turişti din Timişoara, Arad şi Oltenia, iar la Păltiniş ajung din vestul ţării, dar şi din Capitală.

Dacă s-ar dezvolta infrastructura rutieră şi oraşele ar fi conectate prin autostrăzi, atunci turiştii s-ar deplasa mai uşor în orice staţiune de schi din ţară.

„Cum suntem poziţionaţi în centrul ţării, Păltinişul atrage  turişti din toată ţara, dar în special din Bucureşti, Timişoara, Arad şi Oradea. Cei din vest ajung uşor la noi  pentru că este autostradă, dacă s-ar dezvolta mai mult toată infrastructura rutieră din ţară, atunci cred că am avea şi mai mulţi turişti. Mai nou au început să vină şi străini din Israel, Marea Britanie şi Scoţia“, a spus Diana Agatha Şuteu, directorul şcolii de schi şi snowboard Arena Platos din Păltiniş.

România nu a reuşit însă să se poziţioneze ca o destinaţie de schi pe harta Europei, dat fiind infrastructura nu foarte dezvoltată şi pârtiile scurte.

Domeniul schiabil din România este format din 218 pârtii de schi omologate, ce au  o lungime totală de 189 de kilometri, potrivit ultimelor date. Cele mai multe pârtii sunt foarte scurte şi aşteaptă ninsorile dat fiind că nu dispun de tunuri de zăpadă. Însă tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

„Sezonul de schi a început bine, deşi cam târziu, dar pârtiile sunt pline mai ales începând de joi până duminică. La noi, în Munţii Şureanu, vin turişti în special din Cluj, Sibiu, Târgu-Mureş, mai puţin din Bucureşti.

Rezervări avem multe când se poate schia pe toate pârtiile“, a spus pentru ZF Dan Bădoi, administratorul Ski Şureanu.

Pasionaţii de schi  din zona Moldovei aleg staţiunea Vatra Dornei, unde sunt două pârtii de schi. „La noi, în Vatra Dornei, predominanţi sunt turiştii din Iaşi, Bacău sau Galaţi, dar au început să vină tot mai mulţi şi din Bucureşti, sunt cei care vor să evite aglomeraţia de pe Valea Prahovei şi care aleg alte staţiuni“, a spus Andreas Banu, administratorul şcolii de schi Bucovina Ski School.

Pe de altă parte, pe pârtiile de la Rânca sau Voineasa cei  mai mulţi turişti vin din Timişoara, Arad, dar şi din Bucureşti, iar la Straja schiază cei din vestul ţării şi Oltenia, în ultimii ani staţiunea atrage tot mai mulţi turişti şi din Capitală.

„Avem turişti din Cluj, Arad, Timişoara, dar şi din Oltenia, iar în ultimii 2 -3 ani au început să vină tot mai mulţi şi din sudul ţării, din Bucureşti, preferă să facă drumul până la noi decât să stea în aglomeraţia de pe Valea Prahovei“, a spus un reprezentant al Şcolii de Schi şi Snowboard Straja.

Valea Prahovei şi Poiana Braşov rămân staţiunile cele mai aglomerate, preferate de turiştii din Bucureşti, care iau cu asalt  aceste destinaţii în vacanţe.

„Turiştii din Bucureşti sunt majoritari în vacanţe, dar altfel pârtiile din Poiana Braşov atrag persoane din Braşov, Covasna, Sfântu Gheorghe şi chiar Constanţa. Acum doar pe pârtia Stadion se schiază“, a spus Ioan Rufa, directorul general al Ana Teleferic, compania care administrează instalaţiile pe cablu din Poiana Braşov.

Poiana Braşov este una din cele mai căutate staţiuni montane în vacanţele de iarnă, dar şi printre cele mai scumpe, alături de Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal. În Poiana Braşov sunt amplasate şi hotelurile omului de afaceri George Copos, proprietarul ANA Hotels, dar şi hotelurile de lux Aurelius sau Alpin Resort.

Sinaia şi Poiana Braşov au cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi din România, respectiv 23 de km şi 15 km, potrivit ultimelor date.

În România,  cele mai multe pârtii aşteaptă ninsoarea naturală pentru că nu dispun de tunuri de zăpadă. Cererea pentru lecţii de schi este în creştere, iar când se deschide sezonul staţiunile de schi sunt luate cu asalt. În România, peste 2.500 de persoane au acreditare de monitori de schi, potrivit ultimelor datele de la Asociaţia Monitorilor Profesionişti de Schi din România (AMPSR).

♦ Administratorul Ski Şureanu (judeţul Alba): „Pe pârtiile din Munţii Şureanu vin în special turişti din Cluj, Sibiu, Târgu- Mureş, mai puţin din Bucureşti“

♦ Arena Platos: „Păltiniş atrage  turişti din toată ţara, dar în special din Timişoara, Arad, Oradea şi Bucureşti. Cei din vest ajung uşor la noi  pentru că este autostradă“

♦ Şcoala din Straja: „La schi vin turişti din Cluj, Arad, Timişoara, dar şi din Oltenia, iar în ultimii 2 -3 ani, au început să vină tot mai mulţi şi din sudul ţării“

♦ ANA Teleferic: „În vacanţe în Poiana Braşov turiştii din Bucureşti sunt majoritari“.