Un an greu pentru piaţa mobilei. Producţia de mobilă a scăzut în 2022, iar importurile de mobilă ieftină cresc

Autor: Mădălina Dediu Panaete 27.01.2023

Industria mobilei, una dintre principalele sectoare de export ale României, a înregistrat în primele zece luni ale anului o scădere la nivel de producţie cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul creşterilor de preţuri, dar şi al pierderii clienţilor în contextul războiului din Ucraina care a „şters“ clienţii din Rusia.

Cea mai mare ţară de pe bătrânul continent era un important client în special pentru producătorii de lemn masiv. „La zece luni, pro­ducţia industrială reprezintă 97,7% din anul anterior, deşi exportul a crescut. Dar a crescut în valoare, cu 16% adică din preţ, nu din cantitate. În volum, există un minus de 0,1%. Scăderea a fost determinată de cos­tu­rile la lemn, care s-a scumpit foarte mult, apoi au apărut problemele cu gazele, energia, toate au dat produ­cătorii peste cap. În condiţiile astea, firmele au fost nevoite să-şi selecteze comenzile ca să nu intre în pierdere“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Ea explică faptul că mobila este o categorie de bunuri de folosinţă îndelungată şi nu se află pe primele rânduri între lucrurile de necesitate.

Astfel, românii, cheltuie în principal pe alimente (peste 30% din venituri), iar inflaţia i-a determinat să scoată şi mai mulţi bani pe alimente.