Risc mare de avalanşe în Munţii Bucegi

Autor: Cosmin Pirv 28.01.2023

Meteorologii au anunţat că, de sâmbătă seara până luni seara, în Munţii Bucegi există risc mare de avalanşe.

Conform ANM, în Munţii Bucegi în ultimele 24 ore s-au acumulat 15-30 cm de zăpadă proaspătă cu coeziune scăzută între cristale, dar şi faţă de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci noi de vânt, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt troiene şi acumulări mari de zăpadă. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Va continua să ningă cu depunere de încă 10-15 cm de zăpadă proaspătă pulver.

Astfel, pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi şi izolat dislocarea acestora sau ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.

Şi la sub 1.800 m, stratul de zăpadă a crescut. Astfel pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări.

Conform meteorologilor, este risc însemnat de avalanşe în Carpaţii Meridionali şi risc moderat în Munţii Călimani-Bistriţei, Munţii Rodnei şi Munţii Ceahlău.