ZF Deschiderea de astăzi. Răzvan Raţ, BRK Financial Group: „Prudenţa“ este cuvântul care domină în momentul de faţă pe Bursă. Mă aştept ca distribuitorii şi consumatorii de energie să aibă o performanţă mai bună anul acesta

Autor: Eduard Ivanovici 31.01.2023

Investitorii, în aşteptarea sezonului de raportări de la BVB.

Investitorii şi emitenţii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti au început anul cu o doză rezervată de optimism, 2023 putând însă să aducă randamente mai bune în ceea ce priveşte acţiunile companiilor cu scăderi semnificative în anul precedent, precum marii consumatori de energie, spune Răzvan Raţ, CEO adjunct al BRK Financial Group (simbol bursier BRK), singurul broker de acţiuni listat la BVB.

„Sperăm să închidem anul pe plus, însă este prea devreme să vedem cum va arăta 2023. Aşa cum ne-a arătat istoria recentă, orice se poate întâmpla, însă mă aştept ca după un an haotic să vedem un 2023 cu o volatilitate ceva mai redusă şi cu o încredere a investitorilor care să revină în piaţă, aceştia fiind mai optimişti decât anul trecut.“

„În continuare persistă tensiunile geopolitice şi macroeconomice, iar «prudenţa» este cuvântul care domină în momentul de faţă“, explică Răzvan Raţ.

CEO-ul BRK Financial Group a fost prezent în prime ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„După raportările financiare o să vedem dacă se menţine acest optimism în piaţă şi dacă va continua pe parcursul anului. Mă aştept ca anul acesta, mai ales dacă ţinem cont de intervenţiile statului, ca distribuitorii şi consumatorii de energie să aibă o performanţă mai bună, referindu-mă aici la plafonarea preţurilor, după un 2022 în care au avut destul de mult de suferit. Aş fi atent şi la alte sectoare, ştiind că mereu apar oportunităţi investiţionale în piaţă“, adaugă Răzvan Raţ.

Sezonul de raportări financiare de la BVB începe miercuri, 1 februarie, când TeraPlast Bistriţa (TRP) va publica rezultatele înregistrate în 2022, anul războiului din Ucraina şi celei mai ridicate inflaţii din ultimele două decenii. OMV Petrom (SNP) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD) vor raporta pe 2, respectiv 8 februarie.

„O mare parte din investitori aşteaptă perioada de raportări financiare şi, în funcţie de asta, vor decide ce investiţii fac în perioada următoare. începutul de an pare optimist, definit printr-o diminuare a pesimismului de anul trecut. Chiar dacă nu vedem volume importante de tranzacţionare, venim după un 2022 complicat, cu o volatilitate ridicată. Am văzut pe final de an semne că inflaţia dă semne de plafonare, iar de aici cred că vine optimismul din piaţă.“

Acţiunile BRK sunt pe plus cu 15,7% în 2023, pe un rulaj de un milion de lei, dinamica din ultimele 12 luni fiind însă de minus 52%, pe tranzacţii în valoare de 40,3 milioane de lei. Compania are o capitalizare de 44 de milioane de lei şi a înregistrat o pierdere de 10,39 milioane de lei în primele nouă luni din 2022, de la un profit de 19,36 milioane de lei în anul anterior.

„În continuare avem discuţii cu emiteţi privind eventuale listări. Companiile sunt interesate, se uită la piaţă, însă aşteaptă un moment prielnic, iar investitorii sunt destul de prudenţi privind alocarea de resurse în companii noi. Destul de mulţi investitori îşi păstrează resursele pentru IPO-ul Hidroelectrica şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă în perioada următoare“, argumentează reprezentantul BRK.

 

Alte declaraţii Despre AeRO:

M-aş uita la primele patru companii ca pondere în indice: Arobs, Holde Agri Invest, SafeTech Innovations şi Simtel Team. SafeTech a performat şi datorită viitorului transfer pe Piaţa Principală, văzând o evoluţie bună pe final de an. În cazul Arobs, dacă ne uităm la raportul la nouă luni, compania a fost în linie sau chiar peste estimările din memorandum, iar cotaţia acţiunii mai degrabă s-a menţinut la 0,85-0,86 lei. M-aş uita la Arobs şi la anticiparea investitorilor privind un transfer pe Piaţa Principală.

Despre BRK, listări şi bonduri:

A fost un an greu. Suntem mulţumiţi din punct de vedere operaţional, apreciem că suntem în linie cu aşteptările, ceea ce s-a văzut în situaţiile financiare pe care le-am publicat la nouă luni. Cumva suntem în linie cu piaţa, având în vedere contextul de anul trecut.

Mă aştept ca în 2023 să vedem listări noi, poate chiar mai bine decât anul trecut. Interesul investitorilor o să revină în momentul în care o să vedem emitenţi noi cu oferte de succes, mai ales dacă sunt din domenii care nu sunt încă prezente la bursă, oferindu-le investitorilor o mai mare diversificare. Cred că sentimentul se va schimba şi vom vedea din nou interes din partea companiilor şi investitorilor pentru oferte noi.

Există interes pentru bonduri din partea emitenţilor, dar în contextul de piaţă randamentele titlurilor de stat au un efect destul de mare. Dacă vin cu obligaţiuni corporative, trebuie să ofer o dobândă mai mare, deci şi costul este mai ridicat. În ceea ce priveşte investitorii, s-a temperat puţin interesul, au devenit mai reticenţi. Totuşi, există interes în cazul ofertelor bune. De exemplu, Bittnet a atras două milioane de euro în decembrie, când investitorii nu prea fac investiţii.