ZF Live. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţia va ajunge la 7,5% la finalul lui 2023, dar provocarea este să fie adusă în ţinta băncii centrale, de 2,5%

Autor: Răzvan Botea 30.01.2023

Deşi sunt incertitudini mari la orizont, perspectivele economice s-au îmbunătăţit în 2023, faţă de finalul lui 2022.

Inflaţia, care acum este la 16%, ar urma să scadă la 7,5% până la finalul lui 2023, este prognoza economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Cu toate acestea, provocarea cea mai grea este ca inflaţia să reintre în intervalul-ţintă  al Băncii Naţionale a României (BNR), de plus/minus 2,5%.

„Miza majoră nu va fi neapărat scăderea de inflaţie la sub 10%, ci bătălia crucială va fi cum scădem de la nivelurile respective spre ţinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. Ceea ce se va întâmpla anul acesta, în a doua parte a anului, vedem mai degrabă efect de bază. Având rate de inflaţie foarte mari anul trecut, probabil anul acesta nu vor mai fi la nivelul respectiv şi va fi o atenuare a presiunilor inflaţioniste, ceea ce va trage inflaţia anuală în jos”, a spus Ionuţ Dumitru la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

Toate economiile se confruntă cu inflaţie, după ce zeci de miliarde de dolari au fost injectaţi de băncile centrale în economie în pandemie, pentru a evita criza economică. Efectul „printării” banilor a fost amplificat puternic de majorarea preţurilor la energie, care au început să crească înainte să izbucnească războiul, iar atacul Rusiei asupra Ucrainei a aruncat preţurile la energie în aer.