Turcia emite o atenţionare de călătorie în Europa în urma protestelor din Suedia

Ziarul Financiar 29.01.2023

Turcia a emis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii săi care locuiesc sau intenţionează să meargă în ţări europene, invocând islamofobia şi demonstraţiile anti-turce.

Avertismentul vine după protestele de la sfârşitul săptămânii trecute din Suedia, unde un activist anti-islam a dat foc Coranului şi grupuri pro-kurde au protestat împotriva Turciei.

Ministerul turc de Externe a îndemnat cetăţenii săi să îşi ia măsuri de precauţie şi să stea departe de zonele de manifestare. De asemenea, a spus că aceştia ar trebui să se adreseze autorităţilor locale dacă se confruntă cu atacuri xenofobe sau rasiste, relatează AP.

Turcia a condamnat cu fermitate arderea Coranului de către activistul de extremă dreapta Rasmus Paludan la Stockholm, lucru pe care l-a repetat vineri la Copenhaga. De asemenea, Ankara l-a convocat pe ambasadorul olandez după ce un alt activist de extremă dreapta a rupt pagini din Coran la Haga.

De asemenea, guvernul turc a declarat că a existat o creştere a protestelor anti-turce din partea „grupurilor care au legături cu grupările teroriste” - o referire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK.

Grupuri pro-kurde au manifestat în Suedia, fluturând steagurile PKK şi ale filialelor sale. Protestele sunt un răspuns la promisiunea Suediei şi a Finlandei de a împiedica activităţile PKK în ţările lor pentru a obţine aprobarea Turciei pentru candidaturile lor la NATO.