Paradoxul din sănătate: România este pe locul 7 în Uniunea Europeană la numărul de CT-uri în spitale, dar pe 14 la cât de mult le foloseşte. O investigaţie CT costă între 350 şi 600 lei

Autor: Georgiana Mihalache 31.01.2023

Din datele autorităţilor, 50% dintre aparatele CT disponibile în România sunt instalate în sistemul public de sănătate, iar restul în privat Deşi aparatura există, accesul pacienţilor nu ţine pasul cu numărul mai mare de echipamente.

Balanţa între numărul de apa­rate computer tomograf (CT) - una din­tre me­todele specialiştilor de a pune diag­nostic în cazul unor boli gra­ve - şi numărul de scanări CT rea­lizate într-un an este inegală pentru România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. Astfel, numărul de CT-uri în spita­lele din România era de 368  în anul 2020, ceea ce pla­sea­ză ţara pe locul şapte în UE, imediat după Germania, Italia, Franţa, Spania, Polonia şi Grecia.

Analizând numărul de scanări CT realizate în acelaşi an 2020, Ro­mânia coboară până pe locul 14, cu puţin pes­te 700.000 de scanări CT, arată Euro­stat. În comparaţie, ţări ca Belgia, Olanda, Austria, Dane­marca au sub 300 de aparate CT, dar reuşesc să le utilizeze de două sau chiar trei ori mai mult faţă de Ro­mânia. Situaţia nu a fost influ­enţată nici de debutul pandemiei de COVID-19, în 2020, când în spita­lele din România s-au făcut mai mul­te CT-uri faţă de anul 2019. Ziarul Financiar a scris despre ac­cesul slab al pacienţilor la pre­ven­ţie, printre care şi la astfel de investigaţii de imagistică medicală, vitale în cazul unui diagnostic cât mai rapid şi eficient. Costul mare pentru inves­tigaţii cu plată în cli­nicile private şi timpul mare de aş­teptare pe baza biletului de trimi­tere de la specialist, care ajunge şi la două-trei luni sunt principalele obstacole în calea paci­enţilor spre prevenţie.