Lichiditate slabă la Bursa de Valori Bucureşti înainte de publicarea rezultatelor financiare ale companiilor

Autor: Eduard Ivanovici 31.01.2023

Valoarea tranzacţiilor înregistrate pe întreg segmentul de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti a ajuns luni, 30 ianuarie la 22,8 milioane de lei, sub media din acest an, conform datelor BVB. Aproape trei sferturi din sumă – 16,86 milioane de lei – erau reprezentate de lichiditatea a patru emitenţi incluşi în indicele principal BET: Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP). 

De altfel, lichiditatea precedentelor patru şedinţe de tranzacţionare s-a încadrat între 25,6 şi 27,6 milioane de lei, investitorii părând mai precauţi în anticiparea sezonului de raportări la 2022, care începe săptămâna aceasta cu OMV Petrom şi TeraPlast Bistriţa (TRP). 

În primele 18 sesiuni de trading de anul acesta, lichiditatea pe segmentul de acţiuni al pieţei locale de capital atinge 561 de milioane de lei, deci o medie zilnică de puţin peste 31 de milioane de lei. Ziua cu cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor a fost 3 ianuarie.

Prima şedinţă de trading din 2023 a adus o lichiditate de 80,1 milioane de lei şi o apreciere de 3% pe BET, cel mai bun start din ultimii zece ani. La polul opus, pe 19 ianuarie, valoarea tranzacţiilor a fost de doar 13,5 milioane de lei.