Veniturile statului din TVA, principala taxă din România, au fost de 94 mld. lei, în creştere cu 18,6%,cu doar doua procente peste inflaţia la final de 2022

Autor: Răzvan Botea 30.01.2023

Veniturile statului din TVA, principala taxă din România, au fost de 94 mld. lei, în creştere cu 18,6%, cu doar doua procente peste inflaţie, arată execuţia preliminară a bugetului general consolidat pentru 2022.

„Încasările nete din TVA  au înregistrat 94,09 mld lei, în creştere cu 18,6% (an/an), însă sub dinamica bazei macroeconomice relevante, şi pe fondul unui nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, comparativ cu anul anterior (+15,0%, an/an)”, notează reprezentanţii Finanţelor.

Cu alte cuvinte, doar din inflaţia de 16% creşterea de TVA trebuia să fie similară, pentru că orice produs sau serviciu vândut în România este purtătorul acestei taxe. De asemenea, creşterea, pe volum, fără inflaţie, de 5% a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul ar fi trebuit să aducă cifre similare la încasările din TVA. La acestea se adaugă şi creşterea cifrei de afaceri de 20-30% din comerţul cu servicii, fie că este vorba de servicii prestate populaţiei, fie că este vorba de servicii IT sau de transport, prestate companiilor.