Piaţa imobiliară continuă să se zguduie şi în 2023: Scăderea valorii proprietăţilor creează un deficit de finanţare de 55 de miliarde de dolari în Europa. Aproximativ 45% din acest deficit se află în Germania

Autor: Andrei Şerbănescu 31.01.2023

Scăderea valorilor pe piaţa imobiliară reprezintă cea mai recentă bătaie de cap pentru proprietarii de locuinţe din Europa care trebuie să îşi refinanţeze datoriile. Acest lucru reprezintă o problemă inclusiv pentru creditorii lor. În total, scăderea valorii proprietăţilor din Europa creează un deficit de finanţare de 55 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Boom-ul imobiliar din Europa s-a încheiat după ce băncile centrale au început să ia măsuri pentru a stopa inflaţia prin creşterea ratelor dobânzilor. Dificultăţile în domeniul imobiliar din regiune sunt deja la cel mai ridicat nivel din 2012, în parte din cauza scăderii lichidităţilor, potrivit unui studiu realizat de firma de avocatură Weil, Gotshal & Manges.

„Creditorii nu vor avea luxul unor rate scăzute care să le permită să prelungească creditul", a declarat Hans Vrensen, şeful departamentului de cercetare şi strategie al AEW Europe, într-un interviu. „Ei vor trebui să fie mai atenţi în ceea ce priveşte restructurarea împrumuturilor. Aşadar, ajustarea ciclică la nivelul întregii afaceri ar putea fi mai rapidă de data aceasta."

Aproximativ 45% din deficitul de finanţare se află în Germania, 33% în Marea Britanie şi 22% în Franţa, arată datele AEW. Germania este deosebit de vulnerabilă, deoarece costul scăzut al banilor a creat randamente sub cele ale altor ţări, făcând activele vulnerabile la scăderea preţurilor atunci când piaţa s-a răsturnat.

Combinaţia dintre scăderea preţurilor, creşterea costurilor datoriei şi înăsprirea standardelor de credit înseamnă că aproximativ o treime din toate împrumuturile în titluri de valoare garantate cu ipoteci comerciale cu scadenţă în 2023 şi 2024 se confruntă cu riscuri mari de refinanţare, potrivit unui studiu publicat luni de Scope Ratings.