Producătorii de cipuri din Asia în scădere, în timp ce Samsung înregistrează cel mai slab profit trimestrial din ultimii 8 ani

Autor: Daniel Belu 31.01.2023

Acţiunile companiilor producătoare de semiconductori din Asia au scăzut, în condiţiile în care gigantul sud-coreean Samsung Electronics a înregistrat cel mai grav declin al profitului său din trimestrul al treilea din 2014, conform CNBC.

Profitul său operaţional din trimestrul al patrulea a scăzut la 4,31 trilioane de woni (3,4 miliarde de dolari), o scădere de 69% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a obţinut 13,87 trilioane de woni.

Profitul operaţional pentru ultimele trei luni ale anului 2022 a fost cel mai mic de la trimestrul care s-a încheiat în septembrie 2014, când a înregistrat 4 trilioane de woni.

Acest lucru vine în contextul în care livrările globale de smartphone-uri au scăzut la un nivel minim care nu a mai fost înregistrat din 2013, marcând cel mai mare declin înregistrat vreodată.

Acţiunile producătorilor de cipuri din Asia au înregistrat pierderi, deoarece Samsung a anunţat că va continua cheltuielile de capital în anul următor, în care a cheltuit un total de 47,9 trilioane de woni pentru semiconductori în 2022.

Se aştepta ca societatea să se retragă din cheltuielile suplimentare, deoarece cererea globală s-a înrăutăţit.

Acţiunile Samsung Electronics au scăzut cu 3,6% în şedinţa de tranzacţionare de marţi de la Seul. Rivali precum SK Hynix au scăzut şi ei cu peste 2%, în timp ce Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a scăzut şi ea cu 3,9% în tranzacţiile din Asia.

Producătorii japonezi de cipuri Tokyo Electron au scăzut cu 1,14%, Renesas Electronics a pierdut 0,97%, în timp ce Advantest a scăzut cu 1,7%. Lasertec a scăzut, de asemenea, cu 2,07%.

“Fără o ajustare semnificativă a producţiei, cred că va fi dificil să se echilibreze decalajul actual dintre cerere şi ofertă”, a declarat SK Kim de la Daiwa Capital Markets pentru emisiunea “Street Signs Asia” de la CNBC.

Producătorul american de semiconductori Micron a anunţat luna trecută că îşi va reduce cu 10% numărul de angajaţi în 2023 îşi va reduce cheltuielile de capital, ceea ce Kim a descris ca fiind “insufficient”.

“Ne aşteptăm ca Samsung şi alţi mari producători să îşi reducă producţia cu cel puţin 20%, este ceva ce am anticipat de la sfârşitul acestui trimestru faţă de trimestrul al doilea”, a spus Kim.

În ciuda înrăutăţirii condiţiilor economice, Samsung Electronics a declarat că se aşteaptă ca cererea să se redreseze în cursul acestui an.

“Pentru 2023, în timp ce se aşteaptă ca incertitudinile macroeconomice să persiste, compania anticipează că cererea va începe să se redreseze în a doua jumătate”, se arată într-un comunicat de presă.

“Activitatea de semiconductori va continua să consolideze poziţia de lider pe piaţă şi în domeniul tehnologiei şi să extindă proporţia de produse şi noduri avansate.”

JPMorgan Private Bank a declarat că industria semiconductoarelor oferă un punct de intrare atractiv pentru investitori, deoarece stocurile de cipuri au înregistrat scăderi abrupte în 2022.

“Dacă ne uităm la mişcările preţurilor, la aşteptările privind câştigurile şi la multiplii preţ-beneficiu, industria pare acum aproape de un minim cyclic”, au declarat strategii săi Jacob Manoukian şi Jonathan Linden într-un raport publicat la începutul acestei luni, citând date de la World Semiconductor Trade Statistics.

“Semiconductorii alimentează totul, de la smartphone-uri la vehicule electrice. Credem că acţiunile afectate ale sectorului par pregătite pentru redresare”, au scris aceştia.

Daniel Yoo de la Yuanta Securities a fost de acord că ar putea fi momentul să cumpere acţiuni pe acestă piaţă.

“Cred că este o oportunitate de a cumpăra, dar semnul de întrebare este dacă se va produce sau nu o redresare cu adevărat semnificativă în al doilea sau al treilea trimestru”, a declarat el în cadrul emisiunii "Street Signs Asia" de la CNBC.

“Vedem acea continuare a creşterii semnificative în ceea ce priveşte cererea în ceea ce priveşte centrele de date sau diverse domenii”, a spus Yoo. “De asemenea, există posibilitatea ca cererea legată de inteligenţa artificială să se intensifice în acest an”.