ExxonMobil, gigantul petrolier care a vândut anul trecut participaţia de 1 mld. dolari în perimetrul Neptun din Marea Neagră către Romgaz, a anunţat un profit record de 56 mld. dolari în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 31.01.2023

ExxonMobil (XOM) a înregistrat anul trecut un profit net record de 55,7 miliarde de dolari, subliniind astfel poziţia favorabilă a companiilor petroliere după invazia Ucrainei de către Rusia. Rezultatul a venit în pofida unei încetiniri a vânzărilor în T4/2022, în vreme ce preţurile carburanţilor au continuat să scadă faţă de cele mai recente maxime.

Acţiunile Exxon erau pe plus cu 2,2% în primele ore de tranzacţionare din New York de marţi, 31 ianuarie. Compania ajungea la o valoare de piaţă de 477,8 miliarde de dolari. În ultimul an, acţiunile s-au apreciat cu 52,6%.

Gigantul cu sediul în Texas a încheiat anul precedent cu un profit de 12,75 miliarde de dolari în octombrie-decembrie, sub estimările analiştilor de pe Wall Street de 13,7 miliarde de dolari, potrivit furnizorului de date S&P Capital IQ, citat de Financial Times.

De asemenea, societatea a anunţat cheltuieli de 1,3 miliarde de dolari în acelaşi interval, sumă influenţată de impozitele excepţionale plătite din Europa. ExxonMobil a dat în judecată Uniunea Europeană din cauza măsurilor aplicate anul trecut, susţinând că blocul comunitar şi-a depăşit autoritatea legală.

Chiar dacă T2/2022 a fost unul dintre cele mai profitabile trimestre ale companiei, rezultatul a fost cu mult sub profitul record de 19,7 miliarde de dolari din iulie-septembrie, semn că avântul companiilor din aşa-zisul „Big Oil” a încetinit în ultimele luni, având în vedere că preţurile petrolului şi gazelor naturale au continuat să se îndepărteze de maximele atinse în vară.

Chevron, unul dintre principalii rivali ai Exxon, a raportat un profit record de 35,5 miliarde de dolari vinerea trecută. Împreună, cei doi giganţi au obţinut un rezultat net de peste 91 de miliarde de dolari, cu mult peste precedentul record – 71 de miliarde de dolari în 2012.

Anul trecut, ExxonMobil a vândut către Romgaz (simbol bursier SNG) participaţia de un miliard de dolari în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Astfel, în august, Romgaz a anunţat finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul acţiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.