Revenire de 40% pentru acţiunile UiPath de la minimul istoric din toamna lui 2022, adică de patru ori mai rapid ca Nasdaq, S&P şi indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti

Autor: Liviu Popescu 01.02.2023

Cu 40% s-au apreciat acţiunile producătorului de software de automatizare UiPath (PATH) de la minimul istoric de 10,4 dolari atins pe 4 noiembrie 2022 şi până la cel mai recent preţ de tranzacţionare, de 14,5 dolari pe Wall Street în şedinţa din 31 ianuarie 2023, arată datele agregate de ZF.  

Astfel, capitalizarea primului unicorn din România ajuns pe cea mai puternică piaţa de capital din lume a urcat cu aproximativ 2 mld. dolari în trei luni de tranzacţionare, la aproape 8 mld. de dolari, pe fondul revenirii sectorului de IT&C din SUA, care a fost puternic lovit în 2022 din cauza scumpirilor agresive care au determinat o politică monetară mai agresivă a FED. 

Spre comparaţie, indicele Nasdaq al bursei americane s-a apreciat cu 11% din 4 noiembrie 2022 încoace, S&P cu 8% iar la Bucureşti indicele principal BET are o creştere de aproape 12%. În ultimele trei luni UiPath a urcat de câteva ori mai rapid ca cei mai importanţi indici bursieri de pe Wall Street, cel mai probabil întrucât investitorii au estimat că preţul acţiunilor a ajuns la un nivel suficient de jos care să permită o investiţie şi o evaluare pe măsura rezultatelor anunţate de companie.