Deloitte M&A 2023. Răzvan Popescu, CEO Romgaz, detalii despre tranzacţia de 1 mld. euro prin care Romgaz a cumpărat jumătate din Neptun Deep de la Exxon: Tranzacţia cu Exxon s-a întins pe mai mult de un an şi jumătate. Estimăm investiţia totală la 4 mld. euro

Autor: Răzvan Botea 01.02.2023

Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz, compania care a derulat cea mai mare tranzacţie din România în 2022,  a dat detalii despre tranzacţie la conferinţa anuală Deloitte M&A 2023. El a spus că tranzacţia s-a întins pe mai mult de un an şi jumătate, fiind foarte complexă. Producătorul de gaze a cumpărat jumătate din drepturile de a exploata perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, de la gigantul american Exxon Mobil, într-o tranzacţie de 1 mld. de euro.

„Tranzacţia cu Exxon s-a întins pe mai mult de un an şi jumătate. Această tranzacţie a fost bazată pe strategia de dezvoltare a companiei, care a dorit creşterea portofoliului. Pentru o companie de stat, nu era normal să punem doar angajaţii companiei să lucreze fără experienţă în M&A. Ajutorul din partea consultanţilor a fost definitoriu pentru tranzacţie”, a spus Răzvan Popescu.

În acest moment se aşteaptă decizia OMV Petrom de investiţie în Neptun Deep. Răzvan Popescu a spus că investiţia totală este estimată la circa 4 mld. de euro.

„Din punctul de vedere a tranzacţiei a fost un fel de a alerga înainte să înveţi să mergi. Piaţa de M&A de la noi nu cred că este atât de dezvoltată astfel încât astfel de tranzacţii să se întâmple uzual. Noi am încercat mereu să co­mu­nicăm cu investitorii, orice pas pe care îl facem să fie comunicat cât mai clar şi mai corect.“

Băncile au avut apetit pentru finanţarea tranzacţiei, a mai spus Popescu: „Finanţarea a fost un proces competitiv, în care fiecare bancă a venit cu cea mai bună ofertă. Am mers cu cele mai bune oferte de finanţare, băncile au încercat să ofere cea mai bună dobândă, a fost interes pentru finanţare.”