Maşina de război a lui Putin ajută la menţinerea în funcţiune a industriei ruseşti. Analiştii cred că războiul din Ucraina va împinge producţia îndustrială din acest an mai sus cu 2% faţă de 2022

Autor: Andrei Şerbănescu 01.02.2023

Producţia militară în creştere ajută la menţinerea în funcţiune a industriei ruseşti, compensând o mare parte din daunele provocate de sancţiunile internaţionale şi de alte consecinţe ale invaziei din Ucraina, a raportat Bloomberg.

Producţia industrială a încheiat anul 2022 în scădere cu doar 0,7%, potrivit unui consens de previziuni compilat de Bloomberg înainte de publicarea cifrelor oficiale. Conform datelor Bloomberg Economics, practic nu a existat niciun declin, deoarece forţa alimentată de război în industria prelucrătoare a ajutat la compensarea scăderilor din alte sectoare. 

„Producţia industrială din 2022 s-a dovedit mai bună decât previziunile din prima jumătate a anului şi mai puternică decât în crizele anterioare", a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital. „Cheltuielile guvernamentale au contribuit mult, atât în industria grea, cât şi în cea uşoară".

Industria a fost una dintre cele mai rezistente părţi ale economiei Rusiei de la începutul războiului, pe fondul scăderii vânzărilor cu amănuntul, a cifrei de afaceri a mărfurilor şi a unei contracţii generale de aproximativ 2%. Preţurile record pentru exporturile de energie ale Moscovei - care nu au fost afectate de restricţiile impuse de SUA şi Europa până la sfârşitul anului - şi un salt important al cheltuielilor guvernamentale au contribuit la limitarea pagubelor economice. 

„Războiul din Ucraina va împinge producţia industrială din acest an chiar mai sus - cu 2% peste 2022 - dar cu preţul scăderii nivelului de trai şi al stagnării consumului", a declarat Alexander Isakov de la Bloomberg Economics. 

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat luna trecută contribuţia economică a industriei militare. „S-a pus cu adevărat în mişcare în ultimul an şi continuă să se extindă", a declarat el în faţa oficialilor. „Fabricile lucrează în mai multe schimburi, unele practic non-stop". 

Rusia nu a dezvăluit detalii despre producţia legată de război, dar unele segmente din datele oficiale includ produse militare, reflecând performanţe puternice de la invazia lui Putin din 24 februarie.