ZF IT Generation. Mihai Dârzan, fondator & CEO: Platforma de automatizare a proceselor de business Procesio ţinteşte dublarea veniturilor în 2023, de la 1,3 mil. euro în anul precedent

Autor: Adrian Seceleanu 02.02.2023

Anul trecut start-up-ul a câştigat peste 20 de noi clienţi plătitori din rândul marilor companii.

Procesio, start-up care a dezvoltat o platformă de automatizare a proceselor de business, are în plan să-şi dubleze veniturile în 2023, de la 1,3 mil. euro anul trecut.

„Planul nostru este să avem o cifră de afaceri de două ori mai mari faţă de anul trecut - foarte simplu spus, acesta este planul nostru“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Mihai Dârzan, fondator & CEO, Procesio. El a adăugat că 2022 a fost unul foarte bun pentru start-up. „Eu zic că am închis foarte bine 2022. Evident, întotdeauna se poate şi mai bine. L-am închis cu 1,3 milioane de euro cifră de afaceri, o creştere considerabilă faţă de anul anterior; am închis cu peste 20 de clienţi noi plătitori din segmentul enterprise, cu peste 1.000 de utilizatori pe platforma noastră şi cu o paletă foarte largă de noi moduri de utilizare pe care am descoperit că le putem aborda cu tehnologia noastră, cu noi parteneri de implementare, noi parteneri tehnologici, clienţi în afară“.

Fondatorul Procesio a oferit detalii şi despre investiţia recentă de 100.000 de euro făcută de grupul Ascendis în compania sa, el susţinând că sinergiile dintre cei doi jucători sunt unele extrem de puternice. „Grupul Ascendis a fost creat de nişte fondatori români care au reuşit să crească o companie de training până la punctul în care sunt cea mai mare companie de training din estul şi centrul Europei. Noi am văzut oportunităţi foarte mari şi sinergii în în colaborarea cu ei. Ei înţeleg foarte bine această zonă de HR, unde noi vrem să descoperim use case-uri şi vrem să construim împreună cu ei use case-uri pentru această industrie care se pare că este una dintre cele mai nedigitalizate zone din cadrul companiilor. Colaborarea cu Ascendis este una strategică pentru că noi vrem să construim un ecosistem în jurul tehnologiei noastre.“

„Primul pilon şi poate unul dintre cele mai importante aspecte este o comunitate şi această comunitate o poţi construi având la bază o academie de training, adică exact ceea ce ei la Ascendis ştiu să facă foarte bine şi de aceea vedem în ei un partener care să ne ajute foarte puternic în această zonă“.

Cum s-a ajuns la această colaborare? „Nu peste noapte“, a povestit Mihai Dârzan. El a dezvăluit că un rol important l-a avut Mihai Guran, investitor şi membru în board. „Eu mă ştiam cu Marius Opriş, unul dintre fondatorii Ascendis de mai mult timp. Cred că sunt deja mai bine de 2 ani de când ne ştim şi evident, am luat şi prânzul împreună, ne-am mai întâlnit pe la evenimente, am mai tot discutat şi la un moment dat s-au legat lucrurile, în special atunci când unul dintre investitorii şi adviserii noştri şi membru în board, Mihai Guran, s-a întâlnit cu un alt fondator şi le-a povestit despre noi şi atunci au început să se reaşeze lucrurile. A fost şi un timing potrivit şi ei căutau o colaborare cu care să genereze sinergii cu ceea ce fac ei, şi noi căutam la fel şi s-au legat lucrurile şi cred că cel mai important este legătura umană, mai presus decât orice sinergie şi orice aspect de business este legătura umană. Cum simţi acei oameni şi asta e valabil şi dinspre noi către ei şi dinspre ei către noi.“

Fondatorul Proesio a explicat şi de ce investiţia a fost de 100.000 de euro. „De ce 100.000 de euro şi nu altă sumă cred că are legătură mai degrabă cu 2 lucruri. Odată, strategia lor de a investi are această sumă în centru, 100.000 de euro pe an şi în al doilea rând, întâmplător, era şi pragul sub care noi am decis că n-are sens să primim un investitor nou.“

Investiţia nu a adus şi o nouă evaluare a Procesio, momentul fiind amânat pentru viitor, în contextul reducerii la nivel global a multiplilor de evaluare pe fondul exploziei inflaţiei şi a temerilor privind izbucnirea unei recesiuni, care au determinat investitorii să devină extrem de prudenţi. „Având în vedere şi contextul investiţional din ultimul an, am luat decizia că nu are sens să stabilim o evaluare a companiei. Investiţia pe care am primit-o de la Ascendis este sub forma unui SAFE (simple equity agreement for future equity), ceea ce amână în momentul în care stabilim o evaluare până în momentul în care vom primi o rundă de finanţare considerabilă de la un fond de investiţii de capital de risc. Da, şi atunci cred că este chiar strategic pentru noi să nu stabilim o evaluare, ci să căutăm investitori strategici pentru noi. Şi atunci când lucrurile se aşează la fel cum s-au aşezat şi aici, în acest caz e mai puţin importantă evaluarea la care intră acel investitor, ci e mai degrabă importantă valoarea cu care intră acel investitor.“