ZF Deschiderea de astăzi. Milan Pruşan, NN IP: Este clar că au fost atinse anumite maxime ale inflaţiei. Avem mare noroc că Europa parcurge un sezon de iarnă destul de călduros

Autor: Eduard Ivanovici 02.02.2023

♦ Încetinirea ritmului de creştere al dobânzilor este lumina de la capătul tunelului pentru investitorii din pieţele emergente.

Indicatorii privind preţurile de consum oferă perspective optimiste la început de 2023, în vreme ce investitorii primesc infor­maţii mixte dinspre zona macroeco­nomică, aşteptându-se totodată la o tempe­rare a ritmului de creştere al ratelor do­bânzilor anul acesta, spune Milan Pruşan, managing director în cadrul administra­torului de fonduri mutuale NN Investment Partners, invitat la prima ediţie din luna februarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Sperăm foarte mult să replicăm trendul observat la nivel european şi dincolo de Ocean. Este clar că anumite maxime ale inflaţiei au fost atinse pe plan european, fiind o scădere destul de clară a indicatorului. Pe de altă parte, vedem primele semne de întrebare cu privire la evoluţia economică din perioada următoare. De exemplu, Germania a înregistrat o scădere economică în T4, o evo­luţie sub aşteptările analiştilor. Totuşi, Franţa a avut creştere. Chiar dacă este una modestă, indică o urmă de optimism în rân­dul investitorilor europeni“, consideră Milan Pruşan.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi este transmisă de luni până vineri, de la ora 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

În continuare, adaugă reprezentantul NN, investitorii îşi vor îndrepta atenţia atât asupra sezonului de raportări de la bursa locală, cât şi către rezultatele marilor companii europene, care pot determina trendul pieţelor pe termen scurt.

„Peste ocean sunt rezultate mixte, cumva în linie cu aşteptările. Avem mare noroc că Europa parcurge un sezon de iarnă destul de călduros, care nu este bun din perspectiva încălzirii globale, dar pe termen scurt a luat o parte din presiunea costurilor”, explică Milan Pruşan.

Anul trecut, numărul investitorilor NN IP a coborât cu 5%, în vreme ce volumul activelor a scăzut cu 14%: patru procente generate de răscumpărările investitorilor şi 10% din corecţiile pieţei. Prin comparaţie, media la nivelul industriei româneşti de asset management a fost de minus 31%, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

„Ne aşteptăm ca dobânzile să ia o pauză din această creştere agresivă pe plan local. La nivel european este clar că banca centrală europeană este într-o fază de majorare a dobânzii de referinţă, lupta cu inflaţia încă nu a luat sfârşit, însă ne aşteptăm la un ton ceva mai temperat care să ofere mai multă claritate deciziilor viitoare. Aici este îndreptată atenţia investitorilor, care caută luminiţa de la capătul tunelului pentru pieţele emergente din perspectiva acestor probleme din ultimii doi ani. Primul semnal bun vine dinspre China, care pare că redeschide economia.”