ZF Live. Octavian Bădescu, antreprenor, autor al cărţii „Timpul – Resursă şi Monedă“: Inflaţia nu va scădea sub 10%, nu are fundamentele pentru o astfel de scădere, în contextul în care se tipăresc în continuare bani. Oamenii trebuie să stocheze toate economiile în ceva ce nu îşi pierde valoarea

Autor: Alexandra Matei 02.02.2023

Octavian Bădescu este cel care a fondat compania de curierat Sameday, pe care a vândut-o apoi către eMAG, iar în prezent el deţine compania de consultanţă şi intermediere imobiliară Freedom Group.

Octavian Bădescu, antreprenor şi autor al cărţii „Timpul – Resursă şi Monedă“, spune că inflaţia nu va scădea sub 10% anul acesta, întrucât nu are fundamentele pentru o astfel de scădere, în contextul în care se tipăresc în continuare bani.

În acest context, oamenii trebuie să îşi stocheze toate economiile pe care le pot face în lucruri care nu se de­va­lorizează, cum ar fi aurul sau educaţia.

„Nimeni nu este vinovat de infla­ţie. Inflaţia este creşterea masei mo­ne­tare, iar efectul inflaţiei este creş­terea pre­ţurilor. Inflaţia este produsă de băncile centrale, în cooperare cu guvernele, care sunt per­ma­nent în datorii şi care, pentru a le acoperi, fac ex­pan­siune monetară. Infla­ţia nu va scădea sub 10%. Nu are funda­men­tele pentru o astfel de scă­dere, în contextul în care se ti­păresc în continuare bani. De acum într-un an, va exista in­fla­ţie tot de două cifre, mă aştept şi la o in­flaţie de 20%. Oamenii trebuie să sto­cheze toate economiile pe care le pot face în ceva ce nu îşi pierde valoarea.“

 Aurul este o metodă care la acest moment pare bună, la fel şi educaţia“, a spus Octavian Bădescu la emisiunea online de business ZF Live.

Octavian Bădescu este cel care a fondat compania de curierat Sameday, pe care a vândut-o apoi către eMAG. Omul de afaceri deţine în prezent compania de consultanţă şi intermediere imobiliară Freedom Group.

Bădescu este economist la bază şi este autorul cărţii ,,Pentru o Românie de aur“, care propune idei alternative la structura actuală a societăţii şi economiei, carte lansată anul trecut. Recent, el a lansat „Timpul – Resursă şi Monedă“, o carte în care propune corectarea sistemului monetar.

Pentru a exemplifica unul dintre conceptele elaborate în ultima sa carte, acesta imaginează următoarea situaţie: cineva munceşte 8 ore pe zi şi câştigă 10 euro pe oră, din care consumă 60 de euro şi economiseşte 20 de euro.

Într-un sistem financiar corect arhitecturat, spune acesta, cei 20 de euro economisiţi ar trebui să cumpere cel puţin aceeaşi cantitate de bunuri şi servicii şi peste 5, 10 sau 20 de ani. Însă, sistemul financiar din prezent nu face posibil acest lucru.

„Persoana respectivă va achiziţiona bunuri şi servicii de echivalentul unei jumătăţi de oră peste 20 de ani, ceea ce înseamnă că i s-a furat o oră şi jumătate din singura resursă finită şi neregenerabilă – timpul. Acesta este un furt de timp practicat de actualul sistem financiar. Oricărui om care economiseşte îi este furat timpul“, a subliniat el.

Octavian Bădescu afirmă că este o realitate faptul că oamenii, de fapt, în toată viaţa lor, schimbă între ei timp. Timpul, mai ales că este şi măsurabil, completează el, poate fi o unitate monetară.

Băncile de timp, cunoscute şi ca schimb de servicii sau schimb de timp, în care oamenii muncesc câteva ore pentru a ajuta alţi oameni, spune acesta, au două minusuri: privesc timpul în mod egal, deşi nu este aşa şi consideră ca fiind factori de producţie munca, natura şi capitalul, însă, factorii primari de producţie sunt doar munca şi natura.

„Capitalul nu este altceva decât muncă şi natură stocate în timp. În plus, factorul de producţie este timpul, nu doar munca. Într-un preţ trebuie luat în calcul timpul omului, nu doar timpul de muncă“, a explicat autorul cărţii.

Acesta afirmă că „ciclurile economice nu sunt ca anotimpurile“ şi este de părere că ele nu ar exista, împreună cu tragediile aferente, dacă nu ar exista expansiune monetară.

Bădescu spune că antreprenorii, întotdeauna, au o preocupare pentru optimizarea consumului de resurse şi urmăresc eficienţa în activitatea lor. Ulterior, acest lucru este urmărit şi la nivelul societăţii.

„Nu te poţi izola de societate – dacă ţie îţi merge foarte bine, dar lumea din jurul tău este foarte săracă, eşti şi tu în pericol. Astfel, apare această preocupare pentru optimizarea resurselor unei societăţi, a unei comunităţi, a unei ţări.“

Economia din toată lumea traversează o perioadă inflaţionistă cum nu s-a mai văzut din anii '80. Occidentalii nu înţeleg cum preţurile pot avea această evoluţie. România, însă, a tot traversat astfel de perioade inflaţioniste, aşa că nu se miră de o inflaţie atât de mare.

Octavian Bădescu crede că, în acest context, neliniştea socială va creşte şi, gradual, se va produce, cu această inflaţie, o sărăcire a populaţiei.

„Oamenii îşi vor pierde încrederea în moneda fiat, dar statele vor continua să tipărească monedă fiat, ele fiind pe deficit bugetar. Deifcitele bugetare sunt acoperite prin expansiune monetară. Deci primul lucru pe care noi trebuie să ne concentrăm este stoparea deficitului bugetar şi echilibrarea bugetelor“, a concluzionat el.