Peste 20 de companii din Ucraina se extind sau se mută la Bucureşti şi caută birouri. Firmele cu capital ucrainean s-au aflat constant între primele 20 de ţări care au creat companii în România în ultimele patru luni din 2022

Autor: Bogdan Alecu 02.02.2023

Bucureştiul devine atractiv pentru companiile din Ucraina care vor fie să se mute, fie să se extindă în România, având în vedere războiul din ţara vecină.

„Am semnat deja două contracte cu companii din Ucraina care au venit la Bucureşti. Ne aşteptăm ca cel puţin 20 de astfel de companii să vină spre România anul acesta. Piaţa de birouri din Kiev este una mai mică la o populaţie de 4 mil. locuitori, iar chiria acolo este mai mare decât cea de aici, de 26 de dolari/mp/lună“, a explicat Iulian Timcu, consultant în cadrul agenţiei office a C&W Echinox.

Iulian Timcu este român din Ucraina, născut la Cernăuţi care s-a mutat la Bucureşti din biroul Cushman de la Kiev.

Războiul de la graniţe izbucnit la sfârşitul lunii februarie a dus la un număr record de companii cu capital ucrainean înfiinţate în România anul trecut. Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, un nivel record, ţinând cont că în total în România existau anterior 1.100 de companii cu capital ucrainean, conform datelor Registrului Comerţului.

„Compania DTEK Renewables  a lui Rinat Akhmetov a venit spre România. Sunt companii care vin aici pentru că în Ucraina nu mai merge businessul din cauza războiului. Multe merg spre Polonia deoarece cultural sunt mai apropiate cele două ţări şi mulţi au rude acolo, dar vin şi spre România pentru a creşte aici şi nu temporar. România este piaţă a Uniunii Europene şi ei cred în asta“, a subliniat Iulian Timcu.

Datele statistice de la Recom arată că în ultimele luni capitalul din Ucraina s-a aflat constant între primele 20 de ţări care au creat companii în România, în septembrie 2022 fiind chiar pe locul şase. 

România a fost şi este una dintre ţările în care ucrainenii şi-au mutat businessurile alături de Polonia, Germania şi Spania, conform unui raport al Asociaţiei de IT din Ucraina.

 

Unde investesc ucrainenii

Dincolo de IT, firmele din Ucraina au venit deja şi în alte domenii. Automagistral-Pivden s-a înscris la licitaţiile pentru realizarea celor trei loturi din autostrada Bacău-Paşcani.

DTEK Renewables International a devenit partenerul clujenilor de la Finas Group, cu scopul de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 milioane de euro, iar brandul de ciocolată Roshen, produs de compania fostului preşedinte Petro Poroşenko, a făcut afaceri de 34 milioane de euro în 2021 în România.