ZF Private Health. Roman Boca, fondatorul centrelor medicale şi laboratoarelor Dorna Medical: „Ne vom dezvolta în continuare, ne gândim la alte oportunităţi de a investi în Iaşi“

Autor: Georgiana Mihalache 03.02.2023

Din ianuarie 2023, Dorna Medical are o policlinică în Iaşi, după o investiţie de 11 mil. euro În total, sunt 45 de puncte de lucru Dorna Medical, centre medicale şi laboratoare, în şase judeţe din nordul ţării.

Dorna Medical, un business românesc din piaţa de servicii medicale private şi de la­borator, înfiinţat de antreprenorii Rodica şi Roman Boca în urmă cu mai bine de două decenii la Vatra Dornei, judeţul Suceava, a inaugurat o policlinică la Iaşi, după o investiţie de peste 11 mil. euro.

„Am avut deschiderea oficială a policlinicii Dorna Medical din Iaşi şi suntem în aşteptarea pacienţilor, am deschis toate capacităţile de investigare la policlinica din Iaşi pentru a satisface toate nevoile pacienţilor noştri. Am venit cu noutăţi în tehnologia de investigaţie medicală, avem un laborator robotizat. Am vrut să venim cu ce e mai nou pe piaţă, Iaşiul este un centru universitar remarcabil, mai ales în zona de sănătate“, a povestit antreprenorul Roman Boca în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Anul 2022 a fost unul încărcat de creşterile de preţuri la utilităţi, însă având experienţa din antreprenoriat din ultimii 25 de ani de la înfiinţarea Dorna Medical, fondatorul companiei spune că s-a adaptat pentru a face faţă provocărilor.

„Dorna Medical este pe plus, am tot deschis capacităţi de investigare în mai multe localităţi, cu siguranţă ne vom dezvolta şi în 2023. Echipa Dorna Medical are capacitate de muncă, de mobilizare. Avem 45 de puncte de lucru în momentul de faţă în şase judeţe din nordul ţării.“

„Este greu pentru că specialiştii sunt greu de găsit, în sănătatea umană trebuie să fim foarte bine ancoraţi la realitate, să ştim clar ce avem de făcut, să răspunzi cererilor pacienţilor“, a mai precizat Roman Boca.

După extinderea din Iaşi, antreprenorul se uită la noi posibilităţi de dezvoltare în acelaşi judeţ. După ce va epuiza oportunităţile de creştere din judeţul Iaşi, planurile urmăresc extinderea în Ardeal.

„Suntem de 25 de ani pe piaţă, într-o lună intră între 90.000 ‚ 100.000 de pacienţi care trec pragurile tuturor centrelor Dorna Medical, avem experienţa necesară în domeniul sănătăţii, suntem o companie 100% românească. Noi ne adaptăm la piaţă, suntem prezenţi pentru pacienţi, comunicăm cu medicii. În businessul medical trebuie să te bazezi pe tine, pe echipă, să empatizezi cu cei care cer servicii medicale şi să fii întotdeauna prezent acolo unde este nevoie“, a mai spus Roman Boca.

El nu a avut experienţă în business înainte de a deschide compania din piaţa de analize medicale, însă soţia sa ‚Rodica Boca, este medic de laborator. Astfel, au pornit în urmă cu 25 de ani un business în domeniul sănătăţii, iar în prezent Dorna Medical este una dintre cele mai extinse reţele regionale de sănătate, cu acţionariat românesc.

Dorna Medical colaborează cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar circa 10-15% din business vine din decontările de la Casă. Restul vânzărilor înregistrate de companie sunt din contractele cu alte case de asigurări private, companii şi pacienţii care aleg să plătească. În cazul Dorna Medical cifra de afaceri în 2021 a fost de 14 mil. euro, în creştere cu 55% faţă de anul anterior.


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.