Petrom repetă: nu ne încadrăm la plata taxei de solidaritate

Autor: Cristina Bellu 02.02.2023

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, reafirmă că se aşteaptă să nu intre în scopul acestei contribuţii de soliditaritate pentru 2022, compania făcând referire la OUG de suprataxare a profiturilor din energie.

“În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, se asteapta ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand mai putin de 75% din cifra de afaceri in sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului”, transmit oficialii OMV Petrom.

Potrivit acestora, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redeventelor, taxelor suplimentare si a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe langa impozitul pe profit de 2,2 mld lei.

“În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Joi, OMV Petrom a raportat cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România, de 10,3 mld. lei în 2022 şi afaceri de 61 mld. lei.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, spune Christina Verchere, director general al companiei cu o capitalizare de 29 mld. lei.