Ce spune Petrom despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră: am depus declaraţia de descoperire comercială la ANRM, fiind un prim pas spre decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023

Autor: Cristina Bellu 02.02.2023

OMV Petrom spune că declaraţia de descoperire comercială privind proiectul Neptun Deep din Marea Neagră a fost depusă la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), document care atestă de fapt rentabilitatea proiectului.

“Declaraţia de descoperire comerciala privind proiectul Neptun Deep a fost depusa la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Aceasta reprezinta un pas intermediar spre decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”, spun oficialii companiei.

OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au început dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră în 2008. În perioada 2008-2016 peste 1,5 miliarde de euro au fost investite în operaţiuni de explorare la mare adâncime. În 2018 însă, statul român a decis modificarea Legii Offshore, lucru care ulterior a dus la blocarea proiectului şi exitul americanilor din Neptun Deep.

În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii este deţinută de Romgaz, compania naţională de gaz, după o tranzacţie de 1 mld. de dolari.

Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi.

Joi, OMV Petrom a raportat cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România, de 10,3 mld. lei în 2022 şi afaceri de 61 mld. lei.