Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, creştere de 20% pe Wall Street după ce grupul a anunţat venituri peste aşteptările pieţei şi un program de răscumpărare de acţiuni de 40 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici 02.02.2023

Acţiunile Meta Platforms (META) creşteau în şedinţa pre-market de joi, 2 februarie cu 19,1%, după ce compania care deţine Facebook şi Instagram a anunţat venituri peste estimările analiştilor şi un program de răscumpărare în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Iniţiativa a fost primită cu braţele deschise de către investitori, după câţiva ani în care compania s-a confruntat cu restricţii de securitate şi un nivel tot mai ridicat al competiţiei.

Veniturile gigantului american au ajuns la 32,17 miliarde de dolari în ultimele trei luni de anul trecut, faţă de 31,53 miliarde cât estima furnizorul de date financiare Refinitiv, potrivit CNBC.

De asemenea, compania a anunţat costuri de restructurare pentru diviziile dedicate aplicaţiilor şi proiectelor de realitate virtuală (VR) de 3,76 miliarde de dolar, respectiv 440 de milioane de dolari, reuşind să întreacă prognozele privind numărul de utilizatori activi zilnic şi lunar, cât şi veniturile medii per utilizator.

În T4/2022, veniturile au coborât cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, marcând astfel al treilea trimestru consecutiv pe minus, cât şi primul an în care veniturile au înregistrat scăderi, respectiv 4,5%. Cheltuielile s-au majorat cu 22% la 25,8 miliarde de dolari în trimestrul respectiv.

Meta a concediat anul trecut peste 10.000 de angajaţi după ce CEO-ul Mark Zuckerberg a anunţat că societatea a angajat într-un ritm mult prea agresiv. Acum, Zuckerberg susţine că grupul îşi propune să devină din ce în ce mai eficient şi să elimine anumite straturi ale managementului de mijloc.

Compania a început recent să folosească o serie de unelte AI (inteligenţă artificială) pentru a îmbunătăţi diviziile de publicitate şi user engagement prin produsul de videoclipuri scurte Reels, un răspuns direct la popularitatea câştigată în ultimii ani de rivalii de la TikTok.

Pentru T1/2023, Meta estimează venituri de până la 28,5 miliarde de dolari, peste vânzările din T1/2021, adică înainte ca Apple să introducă noile măsuri de securitate care au limitat accesul la date şi, în consecinţă, au redus veniturile companiei de social media, scrie The Wall Street Journal.