ZF IT Generation. Florin Stoian, fondator şi CEO Milluu, platforma care digitalizează închirierea apartamentelor, a luat 1 mil. euro finanţare, rundă condusă de Cofounder Zone, un fond din Polonia. „Investitorii cer acum explicaţii solide despre cum vei cheltui banii“

Autor: Adrian Seceleanu 03.02.2023

„Polonia nu este o piaţă uşoară, însă cu partenerii corecţi avem mare încredere că va fi un punct cheie în dezvoltarea noastră regională“.

Start-up-ul local Milluu, care a dezvoltat o platformă proptech - prin care digitalizează procesul de închiriere al apartamentelor - căreia i-a adăugat şi o componentă fintech - garantarea veniturilor din chirii pentru proprietari, a finalizat, după discuţii care au durat aproximativ un an o rundă de finanţare de un milion de euro, în care investitorul principal este un fond din Polonia – Cofounder Zone.

„Lucrăm la tranzacţie de foarte mult timp. Ar fi trebuit să fie închisă dacă nu aveam problema conflictului din Ucraina de undeva de la mijlocul anului trecut, însă contextul regional, investiţiile care s-au blocat în prima parte a anului trecut a făcut ca discuţiile să se lungească şi să reuşim să închidem tranzacţia pe sfârşitul anului trecut, începutul anului actual.

Este o rundă care este naturală, o rundă care vine în contextul în care Milluu este un produs care s-a maturizat în ultimii ani de zile şi care propune servicii cu valoare adăugată iar asta este evoluţia pe care noi am vrut-o de la bun început, expansiunea regională“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Florin Stoian, fondator şi CEO al Milluu.

Cea mai mare sumă de bani vine de la un fond din Polonia, o piaţă unde în 2022 valoarea totală a tranzacţiilor de finanţare realizate de fondurile de capital de risc a fost de 7 ori mai mare decât în România, de peste 700 mil. euro, conform unor date HtW şi KPMG.

„Am avut norocul să se alăture acestei runde Coufounder Zone un fond însemnat  din Polonia, care ne-a înţeles viziunea, modelul de business, care a văzut la fel ca şi noi, similitudinile din cele 2 pieţe, lăsând la o parte numărul mult mai mare de apartamente şi potenţialul mai ridicat al Poloniei. Am reuşit să închidem runda la începutul anului acesta la care au participat şi investitorii din trecut, fondurile pe care le ştim cu toţii.“

Investitorii existenţi care au venit cu bani în această rundă sunt EGV, ROCA X, RCB Investors, Growceanu, Simple Capital, Netopia Ventures şi Mihai Rotaru. Cu această rundă, start-up-ul a ajuns la un total al finanţărilor de peste 2 mil. euro. „Am depăşit pragul de 2 milioane de euro seed şi pre-seed“, a spus Florin Stoian.

 

Ce a mai spus Florin Stoian:

Pe lângă capitalul de lucru de care noi aveam nevoie pentru că Milluu este un produs business to consumer în care este nevoie de foarte multă componentă educaţională, comunicare şi aşa mai departe, am avut nevoie şi de smart money. Întrebându-ne care sunt următoarele pieţe pe care le-am putea aborda Polonia a fost prima noastră opţiune, date fiind similitudinile dintre cele 2 pieţe: fragmentarea, obiceiul de consum precum cel din România, zona de tehnologie la fel destul de scăzută ca şi prezenţă în partea de închirieri,  pe care noi o abordăm. Pe lângă expansiune, aveam nevoie de knowledge local. Cea mai bună variantă pentru noi a fost de la bun început să abordăm fonduri din Polonia, care pe lângă bani, să ne ajute şi cu un know-how local, cu experienţa locală, cu oportunităţi, pentru că Polonia nu este o piaţă uşoară, însă cu partenerii corecţi avem mare încredere că va fi un punct cheie în dezvoltarea noastră regională, să fie pilon unor dezvoltări noi.

Este drept, în a doua jumătate a anului trecut s-a văzut o scădere a apetitului investitorilor pentru startup-uri. Noi nu am simţit o problemă a evaluării şi într-adevăr, toate fondurile cu care am discutat şi partenerii actuali pe care îi avem, pe care i-am adus în business, au fost foarte atenţi la modul în care vom consuma acei bani. Dacă înainte primeai de multe ori finanţare şi ca un act de încredere, acum în momentul în care ceri bani, trebuie să ai explicaţii solide pe ceea ce vei face cu ei şi modul cum îi vei cheltui. Se pune foarte mare accent pe lucrul ăsta, inclusiv asumări în în sensul ăsta, însă este limpede că a fost un sfârşit de an în care finanţările au îngheţat, să zicem puţin.

Noi avem discuţii curente cu fondurile pe care le aveam din trecut. Pe piaţa din România am văzut că anul trecut cel mult s-au întâmplat runde de tip follow on  pe investiţiile curente pe care le aveau, dar lucruri noi mai puţine.

Însă industria pe care noi o ţintim este una foarte emergentă, o industrie foarte apetisantă atât pentru investitori cât şi pentru pentru utilizatori, pentru că noi facem un lucru unic. Îmbinăm componenta asta de proptech cu fintech prin care garantăm plăţile pentru proprietari şi cei cu care am discutat au înţeles foarte bine acest potenţial. Din prisma noastră nu a fost în sine o problemă în a găsi fondurile, ci construcţia rundei a fost una puţin mai dificilă, pentru că este o construcţie de genul convertible, ce urmează a se converti cu o rundă nouă de finanţare viitoare. Fondul din Polonia, Cofounder Zone, are o structură diferită, în care ei vin şi dublează investiţiile unor noi investitori şi ar trebui să-i găsim mai întâi pe acei investitori şi apoi ei vin şi dublează acea sumă pe care noi am reuşit să o aducem. De asta procesul a fost puţin mai tumultos, dar pe modelul nostru şi  pe businessul pe care îl avem am avut destul de mult interes. Există în continuare interes în acest sens, n-am simţit o problemă în a găsi capital.

Avem intenţia, aşa cum spuneam puţin mai devreme, ca anul acesta să avem operaţionale România cu cele 4-5 mari oraşe, de asemenea Varşovia, şi să închidem o nouă rundă serie A undeva la sfârşitul anului viitor - la fel pentru expansiune atât naţională în România şi Polonia în top 5 oraşe, cât şi în noi ţări, pentru că, după cum bine simţim şi vedem cu toţii, piaţa închirerii este una care va reveni iarăşi în vederile multora prin prisma faptului că din diverse motive pe care le ştim cu toţii creditarea e din ce în ce mai scumpă. Preţul apartamentelor, inflaţia îi determină pe investitori să meargă către zona de închiriere în vederea securizării unui venit cât de cât constant. Noi vedem o oportunitate foarte mare în următorii ani în care digitalizarea şi tehnologizarea acestei industrii va juca un rol important în vieţile noastre.

Acum evaluarea Milluu este una de peste 10 milioane de euro, însă aşa cum am spus, ea se va converti la o nouă evaluare după ce vom fi cheltuit acest milion de euro. Tocmai de aia noi  sperăm să fie mult mai mare evaluarea. Însă interesul nostru nu este pentru a avea o evaluare mai mare ci să aducem un serviciu care într-adevăr să fie benefic pentru piaţă.