OMV Petrom scrie istorie cu primul profit net de peste 10 mld. lei înregistrat vreodată în România. Compania spune că nu va plăti încă o taxă pe profitul record după ce a virat deja la stat 16,5 mld. lei. Primul gaz nou din Marea Neagră, în 2027

Autor: Roxana Petrescu 03.02.2023

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic O taxă însă, introdusă chiar la finalul anului trecut, cu o valoare de circa un miliard de euro, nu va fi plătită, a anunţat ieri compania.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate“, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în conferinţa de presă online prin care au fost anunţate rezultatele record ale companiei de anul trecut.

În 2022, producţia de petrol şi gaze a grupului a scăzut cu 8%, dar producţia de energie de la Brazi a fost la un nivel record, de 5 TWh, echivalentul a 11% din producţia de energie a României. Pentru anul acesta, compania se aşteaptă în continuare la scăderea producţiei de petrol şi gaze onshore, concomitent cu o producţie de energie în scădere la Brazi în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, în perioada martie-mai.