ZF Deschiderea de astăzi. Ioana Rusu, investitoare: Bursa, împărţită între companii care comunică foarte bine şi companii care nu comunică deloc, unde pare că relaţia cu investitorii nu există. Randamentul portofoliului de anul trecut, minus 8%

Autor: Eduard Ivanovici 06.02.2023

O companie listată la Bursă, care are performanţe solide din punct de vedere al fundamentelor, şi-ar putea îmbu­nătăţi evoluţia acţiunilor printr-o comunicare mai bună cu investitorii, spune Ioana Rusu, investitoare la BVB, invitată la ediţia din 3 februarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Avem două extreme: companii care comunică foarte bine şi companii care nu comunică deloc, unde pare că relaţia nu investitorii nu există. Totuşi, aş cumpăra o companie care comunică prost, dar vine anual cu creşteri de profit. Ideal ar fi pentru o companie care stă bine din punct de vedere fundamental să aibă şi o comunicare bună pentru că ar putea să ducă cotaţia puţin mai sus. O comunicare reuşită contează în prin­cipal la o companie cu fundamente bune“, explică Ioana Rusu.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi ascultată de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. De asemenea, podcastul este transmis pe platforma de streaming Spotify.

„Cred că vor fi multe companii care îşi vor rata ţintele de profit pentru anul acesta. În funcţie de rezultatele anuale şi probabil cele de la T1/2023, voi vedea ce achiziţii voi face.  Am văzut mereu dividendele ca pe un bonus. Mă interesează profitul şi rata lui de creştere, apoi marja netă şi gradul de îndatorare“, adaugă Ioana Rusu.

Investitoarea a încheiat anul trecut cu un randament al portofoliului de minus 8%, faţă de o depreciere de 11% pe indicele de referinţă BET. La final de 2021, Ioana Rusu avea expunere doar pe două companii listate la BVB: SafeTech (SAFE) şi Purcari Wineries (WINE), vândută aproape de maxime la început de 2022.

„Am avut şi câteva oportunităţi anul trecut. Mă refer aici la achiziţia unor companii bune la preţuri atractive: One United Properties, Norofert şi Arobs. Spre finalul anului am reintrat pe Purcari. De asemenea, am deţinut OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, pe care le-am vândut când am avut un randament mulţumitor.“