„Rezultatele, în linie cu aşteptările“. Petrom vrea să împartă cu acţionarii 23% din profitul de 10 mld. lei din 2022, adică un randament de 8%, şi promite şi dividende speciale

Autor: Liviu Popescu 03.02.2023

Ieri după-amiază acţiunile SNP nu aveau o direcţie clară, cu volatilitate scăzută, pe tranzacţii de 6 mil. lei, ceea ce arată că rezultatele financiare au venit în linie cu aşteptările analiştilor, iar investitorii încă aşteaptă clarificări cu privire la taxa de solidaritate.

Din profitul net de 10,3 miliarde de lei din 2022, cel mai mare înregistrat vreo­dată de o companie din România, Petrom intenţio­nează să împartă 2,3 miliarde de lei cu acţionarii sub formă de dividende, adică să distribuie un dividend brut de 0,0375 lei pe acţiune.

Pe baza preţurilor de tranzacţionare de joi după-amiază, de 0,4685 lei pentru o acţiune SNP, propunerea Petrom echiva­lează cu un randament al dividendelor de 8%, acesta fiind primul dividend anunţat de o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti din rezultatul pe 2022.

Propunerea Petrom – care va fi înaintată acţionarilor în AGA din aprilie, acolo unde austriecii de la OMV cu 51% vor avea ultimul cuvânt de spus – reprezintă 23% din profitul net, cea mai mică pondere din ultimii ani, ceea ce arată un grad ridicat de prudenţă din partea companiei, mai ales în contextul dezbaterii cu privire la taxa de solidaritate, dar şi pe fondul posibilelor investiţii în Neptun Deep, aşteptate din această vară.

Pe lângă acest dividend propus joi odată cu raportarea rezultatelor pe 2022, Petrom promite şi un dividend special, „valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunţată la jumătatea anului 2023“. De ce va depinde dividendul special promis de Petrom?

„În perioada următoare, până la jumătatea anului 2023, vom analiza următoarele: în primul rând vom vedea evoluţia preţurilor şi a costurilor şi performanţa noastră financiară pentru următoarele luni. Al doilea element, vom progresa spre decizia finală de investiţie a proiectului Neptun Deep, cu un impact semnificativ asupra companiei“, spune Alina Popa, director financiar la Petrom, la conferinţa de presă de după publicarea rezultatelor financiare.

Ieri după-amiază acţiunile SNP nu aveau o direcţie clară, fluctuaţiile fiind de -0,2% până la 1,3% la deschidere, pe tranzacţii de 6 mil. lei, ceea ce arată cel mai probabil că rezultatele financiare au venit în linie cu aşteptările analiştilor, iar investitorii încă aşteaptă clarificări cu privire la taxa de solidaritate, calculată de Ziarul Financiar la circa 6 mld. lei. Compania are o capitalizare de 29 mld. lei.