Care sunt cei mai mari angajatori din sectorul privat din Europa de Est: retailerii conduc în Polonia şi România, un constructor auto şi un gigant din agricultură şi chimicale sunt lideri în Cehia, iar omul de afaceri preferat al lui Orban domină în Ungaria

Autor: Catalina Apostoiu 02.02.2023

În Polonia, lanţul de magazine de discount Biedronka, deţinut de conglomeratul portughez Jeronimo Martins, a devenit cel mai mare an­ga­jator, devansând compania de servicii poştale de stat Poczta Polska, ce a deţinut vreme îndelungată pozi­ţia de lider.

În Ungaria, compania de stat de servicii poştale Magyar Posta este lider, urmată de grupul de com­panii condus de Lorinc Meszaros, cel mai bogat om din Ungaria şi un prie­ten foarte apropiat al premierului Viktor Orban. În Cehia, clasamentul este dominat de Agrofert, de compa­nia de stat de servicii poştale şi de Škoda. În România, în sectorul privat lideri sunt mari lanţuri de retail.

Biedronka din Polonia are în prezent peste 80.000 de angajaţi, potrivit Notes from Poland. Numărul acestora a crescut de la uşor peste 77.000 cu un an în urmă şi 73.000 în 2020. Firma a anunţat că intenţio­nează să-şi extindă în continuare reţeaua în acest an.

Biedronka, fondată în 1995 şi achi­ziţionată de Jeronimo Martins doi ani mai târziu, este de multă vre­me cel mai mare angajator privat din Polonia, însă ani la rând clasamentul general al angajatorilor a fost domi­nat de Poczta Polska. Lucrurile s-au schimbat însă acum, după ce com­pania poştală a fost obligată să-şi reducă numărul locurilor de muncă în ultimii an ca parte a măsurilor de reducere a costurilor.

În Ungaria, cel mai mare angaja­tor este compania de poştă, Magyar Posta. Aceasta are 26.688 de angajaţi. Pe locul doi se află grupul de compa­nii al lui Lorinc Meszaros, aliat al premierului maghiar Viktor Orban, cu 25.000 de angajaţi. Numărul com­pa­niilor deţinute de Lorinc Meszaros, cel mai bogat om din Ungaria, a crescut de la 295 în 2021 la 343 în 2022, notează xpatloop.com.

Businessurile deţinute de priete­nul lui Orban au mai mulţi angajaţi decât companii ca Volanbusz, MAV, Spar Ungaria, Audi Hungaria, Tesco-Global, BKV şi OTP Bank.

În Cehia, clasamentul celor mai mari angajatori este dominat de Agrofert, Ceska posta, Skoda, CEZ şi compania de căi ferate.

Agrofert este imperiul de business construit de fostul premier Andrej Babis, cu operaţiuni în agricultură, produse chimice, procesare de alimente şi presă.

Cel mai mare angajator privat este constructorul auto Skoda, reprezentând aproximativ 5% din PIB-ul ţării. Industria auto reprezintă ca totalitate 10% in PIB-ul ceh şi 150.000 de locuri de muncă.

În România, cel mai mare angajator privat este retailerul alimentar Kaufland, cu 17.900 de angajaţi la finalul lunii iunie 2022. Operatorul de servicii poştale de stat Poşta Română este cel mai mare angajator public, cu 23.200 de angajaţi distribuiţi în 9 entităţi juridice diferite.