Străinii care fug de frig încing pieţele rezidenţiale din sudul Europei, în timp ce Ungaria şi Suedia sunt cuprinse de îngheţul imobiliar

Autor: Catalina Apostoiu 03.02.2023

În Spania, preţul mediu de ofertă pentru locuinţe a urcat la 2.011 euro pe metrul pătrat în septembrie, cel mai ridicat nivel din mai 2012. Preţu­rile au urcat cu 6.3% comparativ cu aceeaşil ună a anului anterior, cea mai mare creştere anuală din aprilie 2019, potrivit Bloomberg.

În Portugalia, preţurile locuinţe­lor au consemnat cea mai mare creş­tere anuală din mai mult de trei dece­nii, sfidând aşteptările că scumpirea creditului va eroda cererea de pro­prietăţi din ţara sud-europeană. Preţurile locuinţelor au avansat cu 18,7% faţă de anul anterior.

Presiunile sunt acum în creştere pentru reducerea stimulentelor pen­tru cumpărătorii străini de locuinţe, în condiţiile în care ţara se confruntă cu preţuri în creştere şi o penurie de locuinţe accesibile.

Străinii au luat cu asalt Portuga­lia în ultimii ani în căutarea unui cli­mat mai cald şi a unor costuri de trai mai scăzute. Aceşti cumpărători sunt dispuşi să plătească mai mult de dublu pentru o locuinţă în Lisabona comparativ cu localnicii.

În Italia, valorile proprietăţilor sunt aşteptate să crească în general în 2023, situaţia variind de la oraş la oraş, notează The Local. Şi proprie­tă­ţile din Grecia stâr­nesc interesul cum­părătorilor străini. Germanii, ame­ri­­ca­nii, britanicii şi israe­lienii sunt cei mai interesaţi, potrivit Kathimerini.

Cetăţenii din Germania, SUA şi Marea Britanie constituie cele mai dinamice trei grupuri de cumpărători de locuinţe de pe piaţa grecească.

Piaţa rezidenţială a Greciei a su­pravieţuit după două crahuri ale pre­ţu­rilor din 2008. În ultimii cinci ani, pre­ţurile locuinţelor au crescut puter­nic dato­ri­tă creşterii economice solide şi do­bân­zilor scăzute. Cele mai recen­te da­te indică o creştere de 11,2% a pre­­ţu­rilor în trimestrul trei al anului trecut.

Pe de altă parte, alte pieţe rezi­den­ţiale din Europa, ca cea a Unga­riei şi a Suediei, suferă din ce în ce mai mult de pe urma scumpirii cre­ditului şi scăderii încrederii con­sumatorilor.

În Ungaria, singura direcţie a pre­ţurilor de pe piaţa imobiliară a fost în sus, însă acum direcţia pare că ia sfârşit, ba chiar se inversează. Mulţi proprietari aşteaptă în loc să achiziţioneze proprietăţi rapid. Însă unii au fost obligaţi să-şi reducă pre­ţurile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ani întregi.

Numărul locuinţelor tranzacţio­na­te pe plan local a atins 5.853 în ianuarie, în scădere cu 46% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, relatează Budapest Business Journal.

Vânzările au scăzut cu 10% faţă de decembrie. Brokerul imobiliar Duna House estimează că gospodăriile maghiare au luat credite ipotecare de 37 miliarde de forinţi în ianuarie, în scădere cu 66% faţă de aceeaşi lună din 2022 şi cu 10% faţă de decembrie.

În Suedia, numărul falimentelor a atins cel mai ridicat nivel din cel puţin un deceniu în ianuarie, companiile de construcţii intrând sub presiune din cauza turbulenţelor de pe piaţa rezidenţială.