ZF Live. Andrei Copil, management consultant, Noerr: Companiile locale au la dispoziţie 1,5 mld. euro din Fondul de Modernizare pentru proiecte de investiţii în energia regenerabilă

Autor: Ramona Cornea 03.02.2023

„Cei 1,5 mld. euro sunt împărţiţi aproape egal în trei categorii: circa 500 mil. euro sunt disponibili producătorilor de energie regenerabilă care vor să vândă energia, 500 mil. euro pentru proiecte de autoconsum şi 500 mil. euro pentru instituţii publice, UAT-uri şi alte alţi beneficiari de acest tip.”

Companiile locale au la dispoziţie anul acesta fonduri europene în valoare de 1,5 mld. de euro din Fondul de Modernizare pentru proiecte de investiţii în energia regenerabilă, fie pentru a vinde energia produsă astfel, fie pentru optimizarea consumului propriu, afirmă Andrei Copil, management consultant, în cadrul companiei de avocatură şi consultanţă Noerr.

„Ministerul Energiei a publicat în spre consultare publică în octombrie anul trecut un draft al ghidurilor. Din acel draft concluzionăm că vorbim de aproximativ 1,5 mld. euro disponibili pentru cofinanţări, care sunt împărţiţi aproape egal în trei categorii. Un pic peste 500 mil. de euro sunt disponibili producătorilor de energie regenerabilă, deci celor care vor să implementeze proiecte eoliene, fotovoltaice sau de alt tip şi vor să vândă energia. Există aproximativ 500 mil. de euro care sunt destinate pentru proiecte de autoconsum, adică orice activitate manufacturieră, o hală de producţie care vrea să-şi pună panouri fotovoltaice pe acoperiş pentru a-şi optimiza costurile poate să beneficieze de cofinanţări. Există un buget separat, unul tot de 500 mil. de euro pentru instituţii publice, UAT-uri şi alte alţi beneficiari de acest tip, care au propriul mecanism de alocare a banilor”, a declarat Andrei Andrei Copil în cadrul emisiunii de business ZF Live.