Analiză ZF. Discrepanţa din teren versus date: numărul cazărilor de tip Airbnb este chiar şi de trei-patru ori mai mare decât al proprietăţilor clasificate şi înregistrate la Ministerul Turismului. Ministerul Turismului: „O parte semnificativă a cazărilor promovate în online nu deţin certificat de clasificare“

Autor: Miruna Diaconu 03.02.2023

Ministerul vorbeşte despre amenzi de 50.000 de lei, dar nu ştie cui să le aplice pentru că nu are cifre privind „partea semnificativă“ fără certificare.

Numărul cazărilor listate pe platforma de rezervări Airbnb este în anumite ca­zuri chiar şi de trei-patru ori mai mare decât al celor cla­sificate la Ministerul Tu­rismului. Această dife­renţă sem­nificativă arată de fapt numărul real al cazărilor din piaţă, dar şi situaţia proprietarilor de cazări care activează în ilegalitate.

Ziarul Financiar a luat cinci oraşe din România unde infrastructura hotelieră nu este foarte dezvoltată, pentru a vedea care sunt diferenţele între realitatea din teren şi ceea ce este declarat la stat. Timişoara, Ora­dea, Târgu-Mureş, Iaşi şi Alba Iulia au chiar şi de trei-patru ori mai multe cazări listate pe Airbnb faţă de cele aflate în evidenţa minis­terului. Spre exemplu, în Timişoara există 615 proprietăţi listate pe Airbnb, pe când în evidenţele ministerului apar doar 186 de proprietăţi care oferă servicii de cazare.