Transelectrica dezvoltă un Centru Operaţional de Securitate cu bani americani. Investiţia ajunge la 2,7 mil. dolari

Autor: Cristina Bellu 03.02.2023

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului naţional de transport de energie, companie la care statul român prin Secretariatul General al Guvernului are 58,7%, a semnat un Acord de Grant în valoare de aproximativ 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), privind constituirea unui Centru Operaţional de Securitate al Companiei.

Proiectul presupune realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect-pilot care să testeze şi valideze soluţii de hardware şi software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătăţire a securităţii cibernetice.

“Securitatea cibernetică a sistemului naţional de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Transelectrica”, spune  Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Demersurile premergătoare pentru obţinerea finanţării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licenţe şi produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica documentaţia de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.

În paralel, pentru întreaga desfăşurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziţie pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile.

Astfel, valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

„România îşi consolidează sectorul energetic prin investiţii strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu şi acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluţii inovatoare specifice nevoilor sale”, adaugă Enoh T.Ebong, directorul USTDA.

Transelectrica are o capitalizare de 1,5 miliarde de lei şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, conform datelor BVB.