Economia Rusiei se arată mai rezilientă decât aşteptările: Experţii consideră că sancţiunile occidentale au „eşuat complet”

Autor: Valeriu Dănilă 03.02.2023

Sancţiunile impuse ţiţeiului rusesc au „eşuat complet” până în prezent şi noile plafoane de preţ s-ar putea dovedi, de asemenea, fără efect, au declarat analiştii economici pentru CNBC.

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de produse petroliere rafinate din Rusia, inclusiv motorină şi combustibil pentru avioane, începând de duminică.

Blocul comunitar a interzis achiziţia şi importul de ţiţei rusesc transportat pe mare încă din luna decembrie a anului trecut.

În plus, Uniunea Europeană împreună cu aliaţii săi din G7 şi Australia au stabilit un plafon de preţ pentru petrolul rusesc transportat pe mare, care interzice utilizarea asigurărilor maritime, finanţării şi a altor servicii furnizate de Occident, dacă nu sunt vândute sub 60 de dolari pe baril.

Acestea fac parte din eforturile globale de a reduce capacitatea Moscovei de a strânge fonduri pentru războiul din Ucraina.

Plafonul de preţ „a fost inventat de birocraţi cu diplome în finanţe. Niciunul dintre ei nu înţelege cu adevărat pieţele petroliere”, a declarat Paul Sankey, preşedinte şi analist principal la Sankey Research, pentru CNBC, joi.

„Asta ridică întrebarea ce se va întâmpla cu sancţiunile care urmează să vină, pentru că pur şi simplu nu pare să funcţioneze, conchide Paul Sankey.