Deşi în scădere, marile afaceri crypto rămân un premiu pentru guvernele lumii: Marea Britanie vrea să o ia înaintea UE cu reglementarea cryptomonedelor, în speranţa că va atrage mai mulţi investitori

Autor: Daniel Belu 05.02.2023

Concurenţa dintre Marea Britanie şi UE pentru a atrage afacerile cu criptomonede s-a intensificat, după ce Marea Britanie a dezvăluit o serie de noi reguli pentru reglementarea industriei, la câteva luni după ce Bruxelles a finalizat norme radicale pentru reglementarea activelor digitale, conform Financial Times.

Marea Britanie a dezvăluit miercuri propuneri radicale care ar atrage mari porţiuni din industria criptomonedelor în tipul de regim de reglementare care se aplică instituţiilor şi activelor financiare tradiţionale.

Noile norme reprezintă unul dintre cele mai clare semne de până acum ale dorinţei guvernului de a aduce afaceri cu active digitale, dar participanţii din industrie şi analiştii spun că ambiţiile se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea regulamentului Mica (Markets in Crypto-assets), care a fost finalizat vara trecută şi care se aplică la nivelul UE.

“Ne temem că dorinţa Marii Britanii de a fi un centru global de criptomonede va fi uzurpată de o altă jurisdicţie care acţionează mai rapid. Regatul Unit face paşi mici în timp ce UE şi SUA se avântă”, a declarat Zoe Wyatt, partener şi şef al departamentului de cripto la firma specializată în consultanţă fiscală Andersen LLP.

Un proces de consultare pentru normele propuse de guvernul britanic se încheie în aprilie, iar etapele-cheie ale procesului de punere în aplicare, inclusiv crearea legislaţiei secundare necesare pentru ca multe elemente să intre în vigoare, pot fi modificate. În schimb, se aşteaptă ca legislaţia Mica din Europa să intre în vigoare anul viitor.

Trezoreria britanică a declarat pentru Financial Times că este de părere că abordarea Regatului Unit “este mai agilă şi mai proporţională” decât reglementarea Mica a blocului comunitar, deoarece guvernul încearcă să aducă criptomonedele într-o sferă de reglementare stabilită, mai degrabă decât să ridice o abordare complet nouă.

“Aducem activităţile legate de stablecoin şi de activele cripto în cadrul actual al serviciilor financiare prin intermediul legislaţiei secundare. Acest lucru înseamnă că Regatul Unit va putea să actualizeze reglementările pe măsură ce sectorul evoluează, în loc să introducă reguli detaliate în legislaţia de tip Mica.”

Deşi, în ochii unor observatori din industrie, propunerile Regatului Unit nu au venit suficient de devreme pentru a acorda Londrei porecla de viitor centru european pentru activele digitale.

“Aceasta este o reglementare retroactivă tipică. Normele de protecţie a consumatorilor pentru cripto sunt introduse abia după cazul FTX”, a declarat Carol Alexander, profesor de finanţe la Universitatea Sussex, referindu-se la prăbuşirea de anul trecut a imperiului de tranzacţionare digitală al lui Sam Bankman-Fried.

Propunerile britanice se confruntă, de asemenea, cu o serie de provocări politice şi practice care riscă să atenueze ambiţiile guvernului.

“Teama că inovaţia ar putea fi înăbuşită. Cred că aceasta este teama care devine mai acută fără un guvern care doreşte ca Marea Britanie să fie un sector de afaceri cripto”, a declarat James Tyler, asociat senior la firma de avocatură Peters and Peters, adăugând că propunerile “se bazează pe destul de mult efort politic din partea guvernului actual”.

Autoritatea de Conduită Financiară, care a fost afectată de creşterea numărului de posturi vacante şi de scăderea moralului vara trecută va moşteni, de asemenea, o supraveghere mai mare a activităţii cripto în cadrul propunerilor guvernului, punând presiune asupra resurselor autorităţii de reglementare.

FCA a început să formeze echipe cripto înainte de vară, în pregătirea pentru potenţialul său rol în reglementarea sectorului, adăugând că a considerat că este bine pregătită, potrivit unei persoane familiare cu agenţia.

În ciuda faptului că au apărut la câteva luni după finalizarea planurilor Mica din UE, propunerile britanice au fost lăudate de unii din industrie pentru că oferă Marii Britanii o şansă de a ajunge din urmă blocul comunitar.

Mai multe grupuri cripto importante, printre care Binance şi Coinbase, s-au stabilit deja în UE, plantând steaguri înainte ca Mica să intre în vigoare. În schimb, multe grupuri cripto au avut dificultăţi în a îndeplini standardele înalte ale FCA pentru a se înregistra în regimul actual, care examinează măsurile de combatere a spălării banilor. Mai mult de opt din 10 companii care au solicitat înregistrarea la FCA au eşuat.

“Stabilim standarde ridicate de control al combaterii spălării banilor pentru toate firmele financiare pe care le supraveghem. Aceleaşi standarde se aplică şi firmelor de criptomonede şi sunt vitale pentru a ne asigura că acestea nu sunt lăsate la dispoziţia abuzurilor infractorilor”, a declarat FCA.

Propunerile guvernului urmăresc să aducă criptomonedele în perimetrul de reglementare, un sector care s-a aflat în centrul crizei de încredere din vara anului trecut şi care nu a fost încă supus unui cadru de reglementare stabilit peste Canalul Mânecii.

“Propunerile Regatului Unit par să meargă chiar mai departe, de exemplu, prin stabilirea unui regim şi pentru împrumuturile crypto”, a declarat eurodeputatul german Markus Ferber, adăugând necesitatea de a fi precauţi atunci când vine vorba de “amestecarea prea mare a spaţiului cripto cu sistemul financiar obişnuit”.

Legislatorii europeni şi-au exprimat anterior îngrijorarea că Mica nu ar fi reuşit să prevină cu succes un colaps de tip FTX în cadrul blocului.

“Marea Britanie are un ecosistem bun de cripto şi blockchain, dar regimul Mica al Europei a reprezentat o ameninţare existenţială la adresa ambiţiilor de hub cripto al Regatului Unit. Acest lucru ne readuce acum la condiţii de concurenţă echitabile”, a declarat Ian Taylor, consilier al consiliului de administraţie al CryptoUK, un grup de lobby britanic pentru criptomonede.

“O mai mare claritate în materie de reglementare pentru consumatori şi întreprinderi va fi, la rândul său, esenţială pentru ca viziunea guvernului pentru cripto să devină realitate”, a adăugat Lisa Cameron, deputat al Partidului Naţional Scoţian, care deţine funcţia de preşedinte al Grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru cripto şi active digitale din Westminster.