În America nu este nicio criză. Economia americană merge cu toate motoarele înainte: Pe neaşteptate, economia a adăugat 517.000 locuri de muncă în ianuarie, iar rata şomajului a scăzut la 3,4%

Autor: Valeriu Dănilă 03.02.2023

Ritmul creşterii locurilor de muncă în SUA a revenit în mod neaşteptat în ianuarie, economia continuând să aibă o performanţă puternică, în ciuda eforturilor Rezervei Federale de a reduce cererea, scrie Financial Times.

Angajatorii din cea mai mare economie a lumii au adăugat 517.000 de locuri de muncă în prima lună a anului, aproape dublu faţă de creşterea de 260.000 din decembrie.

Rata şomajului a scăzut la un minim istoric de 3,4%. Câştigurile medii pe oră au crescut cu încă 0,3% din decembrie, traducându-se într-un ritm anual de 4,4%.

Datele, publicate vineri de Biroul de Statistică a Muncii (BLS), vin în momentul în care Rezerva Federală dezbate cât de mult trebuie să mai crească ratele pentru a readuce inflaţia în ţinta de 2%.

Banca centrală a SUA a revenit săptămâna aceasta la un ritm mai ortodox de creştere a ratei dobânzii, după o serie de mişcări majore anul trecut, crescând rata de politică monetară cu un sfert de punct procentual.